četvrtak, 22 jun 2023 11:29

Borovinić Bojović se priključila kampanji tima studetkinja FPN-a protiv vršnjačkog nasilja

Written by

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović pridružila se kampanji protiv vršnjačkog nasilja Svi za jedno - ZAJEDNO.

Kampanju je pokrenula grupa studenata Fakulteta političkih nauka (FPN), sa smjera za Medijske studije i novinarstvo.

Borovinić Bojović juče je primila predstavnice tog tima studentkinje: Ivu i Janu Vujisić, i u razgovoru sa njima poslala poruku da se u borbu protiv vršnjačkog nasilja moraju uključiti svi - nadležni, građani, roditelji, stručnjaci i djeca.

Ona je naglasila da nasilje nema opravdanje i ohrabrila svu djecu i mlade da o nasilju ne ćute, već da razgovaraju sa roditeljima, nastavnicima, zaposlenima u školi i psiholozima.

Grupa podgoričkih studenatkinja pohađala je Omladinsku akademiju konstruktivnih narativa Univerziteta u Sarajevu, nakon koje su dobile nagradu za drugi najbolji prijedlog kampanje javnog zagovaranja. Time su dobile i priliku da kampanju realizuju u Crnoj Gori.

Njihova kampanja bavi se edukacijom, prevencijom i podizanjem svijesti o vršnjačkom nasilju kroz razgovore sa različitim stručnjacima iz domena rada sa djecom i predstavnicima relevantnih institucija, navode iz PG Biroa.

Ovo je jedan od rijetkih primjera pravilnog izvještavanja o osobama s invaliditetom, na način što se invaliditet ne ističe u prvi plan kada se u medijima piše o osobama s invaliditetom. 

„Kad bi mediji ovako izvještavali, ne bismo imali govor mržnje i omalovažavanje (što je poseban oblik diskriminacije) u medijima i od strane medija. A to zbog pojmova koje koriste, u naslovima i u sadržaju, fotografija u kojima se nerijetko vide samo pomagala, bez ljudskog lika i td. Eto, sve se može napisati i bez naglašavanja i bez sakrivanja da su Iva i Jana djevojke s invaliditetom." na Fejbuku je napisala Marina Vujačić, izvršna direktorica UMHCG.

Kako je dodala, „tu informaciju Jelena nije ni potencirala, ali ni sakrila jer je objavila fotografiju, na kojoj se vide Iva i Jana, kao korisnice kolica", pozivajući i medije da se, kada izvještavaju, sjete da su osobe s invaliditetom uvijek prvo ljudi. 

„Ne mora se u naslovu navoditi ko smo, vrlo često uz pogrdne termine, niti u prvim rečenicama teksta, ako pritom nije riječ o našoj profesiji, niti se trebaju objavljivati fotografije pomagala, često bez ljudi koji ih koriste ili se samo vide noge tih ljudi.  

Od glave i iz glave sve počinje. Kod nekih se tu i završi. Ne budite kao neki, budite oni koji mijenjaju ovo društvo, na bolje.“, zaključila je Vujačić

Izvor: portal PG Biro

Priredila: Anđela Miličić

Pročitano 386 put(a)

Back to top