sreda, 21 jun 2023 12:35

Protest povodom ocjenjivanja maturskog ispita: Ocjene jesu važne ali put do njih je najvažniji

Written by

Prosvjetni radnici, okupljeni u strukovnim udruženjima, i nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, posebno djece, mladih i roditelja, organizovali su, u petak, 16. juna 2023,  ispred Ministarstva prosvjete protest zbog ovogodišnjeg postupka ocjenjivanja i vrednovanja maturskog ispita za gimnazije i stručne škole.

Sa protesta, kojem su prisustvovali i članovi Komisije za ocjenjivanje maturskog ispita CSBH jezika i književnosti Ispitnog centra, koja je utvrdila nepravilnosti, poručeno je da ne pristajemo na to da prepisivanje postane pravilo i da se mora insistirati na tome da se hitno ispitaju postupci nadležnih.

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović pozvala je nadležne da utvrde ko je i na koji način odgovoran za propuste prilikom organizacije, sprovođenja i ocjenjivanja.

„Ocjene su naravno važne, ali nijesu najvažnije. Mnogo je važniji put do tih ocjena, za koji ne smijemo dozvoliti da bude uprljan”, kazala je Mihailović.

Navela je da Crna Gora ima savjesne prosvjetne radnike i savjesne roditelje i savjesnu djecu, te da treba i mora da bude društvo znanja.

„Sigurna sam da je ovo ključna poruka koju ste i svi vi okupljeni željeli da prenesete zajedno s nama s ovog skupa. Očekujemo da ćete biti uključeni i u sve ono što predstoji, jer ovo je samo početak, a to je proces koji treba da dovede do toga da se onima koji dođu na ovo mjesto objasni i poruči, a to mora učiniti struka koja je ključna za obrazovni proces, šta treba da mijenjaju i u vezi ocjenjivanja i u sistemu obrazovanja uopšte, koji ima puno problema već predugo”, poručila je Mihailović s protesta ispred Ministarstva prosvjete

 

Tužilaštvo da ispita postupanja nadležnih

U ime svih koji su podržali skup poručila je da traže da se nadležne institucije, prvenstveno Vrhovno državno tužilaštvo i glavni upravni inspektor, pozabave svim dešavanjima u vezi ovogodišnjeg polaganja maturskog/stručnog ispita i da ispitaju postupanje Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, uprava škola, kao i Ispitnog centra koji je naložio angažovanje novih ocjenjivača. S protesta je upućena poruka i za Osnovno državno tužilastvo u Rožajama i Ministarstvo prosvjete, od kojih se traži da saopšte ko je odgovoran za propuste u organizaciji i grubo kršenje nadležnosti pri eksternoj provjeri znanja učenika 9. razreda osnovne škole iz predmeta Matematika, koja je trebalo da bude održana 20. aprila.

„Treba li da zažmurimo na očigledno masovno prepisivanje ove godine, a zatim i odobravanje takvog ponašanja. Sad opet treba nešto da čekamo. Od rečenica, gdje ste bili do sada i sada ništa nije gore nego što je to bilo prethodnih decenija, nema vajde. To je samo opravdanje za nastavak nerada. Možemo li nešto sada ili ćemo da tražimo opravdanje i dalje u tome da je neko drugi kriv”, poručila je Mihailović.

 

Vuković: Čišćenje mora krenuti od prosvjete

Izvršni direktor budvanske Srednje mješovite škole Danilo Kiš Krsto Vuković podsjetio je da su s istog mjesta prosvjetni radnici i prije četiri godine ukazivali na potrebu za povećanjem zarada, nudili rješenja i tada bili ignorisani. Govorili su, kako je kazao, i o kvalitetu obrazovnog sistema Crne Gore, brojnim manjkavostima i o onome šta treba da sadrži prava reforma.

„Nudili smo određena rješenja, između ostalog i za reorganizaciju Ispitnog centra,  posebno za bolju i uspješniju organizaciju maturskih ispita. Tražili smo da se vrate supervizori u taj proces i još mnogo toga. Sjećam se da smo tada rekli da ukoliko se nešto ne učini po tom pitanju nastaviće se urušavanje obrazovnog sistema Crne Gore. I šta imamo danas? Bili smo nažalost u pravu, bolje je reći šta nemamo danas. Nemamo poštenje, odgovornost i integritet kao osnovne preduslove za pravedni I kvalitetni obrazovni sistem. Nemamo korelaciju i sinergiju pravog prenošenja znanja i krajnjeg formiranja karaktera i moralne svijesti mladih ljudi. Imamo fundamentalne probleme na samom startu realizacije vaspitno, obrazovnih ciljeva u prosvjeti. Upozoravali smo tada da ćemo doći do kritične crvene linije i to se desilo. Stoga, posljednji je čas da se nešto uradi konkretno i urgentno, kako bi se krenulo s revitalizacijom obrazovnog sistema Crne Gore”, istakao je Vuković.

Oni koji donose odluke, dodao je, nijesu jedini, potrebni su i oni koji ih kontrolišu, ali blagovremeno, a ne nakon svega.

„Potrebni su i zreli, odgovorni, samosvjesni i hrabri prosvjetni radnici koji će pratiti sve procese u prosvjeti, oni koji će okrenuti oko sebe prvo u svojoj školi I neće dozvoliti svojim kolegama da obavljaju zadatke na nedostojan način. Mislim konkretno na test administratore, koordinatore i direktore škola u kojima su se desili svi ovi propusti u vezi maturskog ispita”, rekao je Vuković.  

Istakao je da želi da sazna ko su članovi nove Komisije, odnosno kolege koje su se usudile da uzmu testove u svoje ruke i opet ih ocjenjuju.

“Bilo bi pošteno i krajnje profesionalno, ako već do sada to nijesmo mogli da saznamo, da čujemo danas kao odgovor na ovaj naš protest ko su ti ljudi. Je li teško da nam saopšte na koga su uspjeli da izvrše takav pritisak i čime su ubijedili te ljude da imaju nekolegijalan odnos prema onima koji su profesionalno obavili svoj posao. Njima čestitam što nijesu dozvolili da padne mrlja na toj prvoj liniji odbrane našeg posla. Možda da im istovremeno i uputim kritiku zašto ranije nijesu govorili. U javnosti nije bilo govora o tome, samo interno u ovoj zgradi”, rekao je Vuković.

On je dodao da su zaposleni u SMŠ Danilo Kiš, na čijem je čelu, podnijeli ostavke na mjesta test administratora i koordinatora.

Pozvao je nadležne da se osvrnu na razloge zbog čega je formiran Ispitni centar, čemu služi, kao i sve procedure kojih su se mnogi pridržavali profesionalno i ažurno.

“Želimo da se poštuje zakon, profesionalni integritet, ali i moralni integritet učenika koji su pošteno odradili svoj posao. Oni koji to nijesu učinili pošteno imali su podršku svojih roditelja. Na neprimjeren način su vršili pritisak u ovoj zgradi. Kako je moguće da se takve stvari događaju i da nema zaštite za prosvjetne radnike ma gdje se oni nalazili”, istakao je Vuković.

Poručio je da se društvo mora očistiti, a čišćenje mora krenuti od prosvjete.

Olivera Leković je, u ime Prosvjetne zajednice, pozvala i ostale škole da se bojkotuje svaki poziv za test administratore.

 

Vukićević: Pali smo kao društvo u cjelini

David Vukićević iz Mreže za omladinski aktivizam ocijenio je da smo, bez obzira na rezultate ispita, pali kao društvo u cjelini.

Upitao je da li je iko čuo da se nešto slično desilo u zemljama razvijene Evrope.

„Da li je ovo put razvoja crnogorskog društva i put da oblikujemo mlade koji će u budućnosti naše društvo voditi putem napretka i prosperiteta. U šta se uzdaju mladi koji su prepisivanjem željeli da polože maturski ispit i ostvare odlične rezultate. Očekuju li sjutra zaposlenje preko veze? Da li su to budući kadrovi, doktori, inženjeri, ekonomisti, političari koji će koruptivnim radnjama doprinositi urušavanju naše države? Da li zbog ovakvih pojava vrijedni i mladi nemaju perspektivu da ostanu i rade u Crnoj Gori, pa zato odlaze da svoju sreću grade širom svijeta? Obrazovni sistem je temelj svake zajednice, njegovo ogledalo. Ovo što vidite je slika iskrivljenog vrednosnog sistema i traži hitnu reakciju”, rekao je Vukićević.

Poručio je nadležnima da se ovakvi obrasci ponašanja ne mogu i ne smiju tolerisati, budućnost svake države počiva na mladima, a društvo u cjelini treba da se potrudi da oni kroz obrazovni sistem usvoje vrednosno prihvatljive obrasce ponašanja koji će im u budućnosti služiti za afirmativan sopstveni i razvoj države.

„Ne može se kuća graditi na krivim temeljima. Neophodno je hitno uvesti programe antikorupcijskog obrazovanja kako bismo se izborili s ovim problemom, o čemu Mreža za omladinski aktivizam već neko vrijeme razgovara s nadležnim institucijama i međunarodnim partnerima”, rekao je Vukićević.

 

Kankaraš: Ključna saradnja profesora i roditelja

Profesor podgoričke Gimnazije Slobodan Škerović Mato Kankaraš istakao je da smo doživjeli da je moralni sistem Crne Gore, koji treba da kruniše prosvjeta, pao.

„Poslije časno obavljenog posla je data dužnost jednoj komisiji koja je kaljajući svoju dužnost, na čelu s ministrom prosvjete poslala poruku svima. Nije problem što će se učenici koji su dobili tako loše rezultate mjeriti s najboljima među nama, sa svima onima koji su časno položili maturski ispit. Problem je u poruci koja se njima šalje da je znanje koje se ukrade znanje koje ti pripada. Tu poruku ne možemo da pošaljemo nikome”, istakao je Kankaraš.

Rekao je da problemi u crnogorskoj prosvjeti odavno tinjaju, ali se o tome priča samo u zbornicama i interno među profesorima.

„Na vijećima se o tome ne govori. Reforma je ovim pokazala koji je njen sudbinski faul. Namjera je bila da se djeca stave u centar obrazovnog sistema, kao da mi to do tada nijesmo znali, ali na koji način je to učinjeno. Tako što je poistovjećena ocjena sa znanjem. Nekim đacima je postalo normalno da cjepkaju znanje, prepisuju i da usvajaju samo ono što nikada ne mogu iskoristiti za nešto suštinsko”, smatra Kankaraš.

Rješenje vidi u solidarnosti profesora i roditelja.

„Roditelji treba da budete svjesni da mi prosvjetni radnici imamo vaspitnu ulogu gotovo kao i vi. Mislite li da je ijednom profesoru drago da nekom učeniku da nisku ocjenu. To treba da se shvati kao opomena. Jedino saradnjom, uvjeren sam da nešto možemo da promijenimo. Ako pustimo prosvjetu da se na ovaj način sroza, pustili smo čitavu državu i društvo da se sroza”, naglasio je Kankaraš.

 

Izvor: portal Roditelji.me

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 374 put(a)

Back to top