petak, 28 jul 2023 10:06

UNESCO poziva na globalnu zabranu mobilnih telefona u školama

Written by

Pametne telefone treba zabraniti u školama kako bi se riješila nepažnja učenika tokom nastave, poboljšalo samo učenje i pomoglo u zaštiti djece od sajber nasilja, preporuke su UN-ove agencije za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Novi globalni UNESCO-ov izvještaj o tehnologiji u obrazovanju naglašava nedostatak odgovarajućeg upravljanja i regulative u ovoj oblasti. Zemlje se pozivaju da odrede uslove korištenja tehnologije u obrazovanju, a na način da ona nikada ne zamijeni direktan kontakt s nastavnicima.

Izvještaj pokazuje da neke tehnologije mogu podržati učenje u nekim kontekstima, ali ne i kada se prekomjerno ili neprikladno koriste.

„Upotreba pametnih telefona može poremetiti učenje u učionicama. Jedna studija koja je proučavala predškolsko do visokog obrazovanja u 14 zemalja pokazala je da to odvlači učenike od učenja. Čak i samo da imate mobilni telefon u blizini dovoljno je da učenici izgube pažnju sa zadatka. Jedno istraživanje je pokazalo da učenicima može biti potrebno i do 20 minuta da se ponovo fokusiraju na ono što su naučili kada im se odvrati pažnja”, navodi se u dokumentu.

Utvrđeno je da uklanjanje pametnih telefona iz škola u Belgiji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu poboljšava ishode učenja, prema studiji citiranoj u izvještaju, posebno za učenike koji nisu bili tako dobri kao njihovi vršnjaci.

UNESCO je saopštio i da vrijeme koje se provodi ispred ekrana negativno utiče na emocionalnu stabilnost djece.

Gotovo svaka četvrta država uvela je zabranu korištenja pametnih telefona u školama u zakonima ili politikama od Obale Slonovače do Kolumbije, od Italije do Holandije.

Zabrane su češće u Aziji. I Bangladeš i Singapur zabranjuju upotrebu pametnih telefona u nastavi, ali ne i u školi. Francuska zabranjuje korištenje pametnih telefona osim u isključivo pedagoške svrhe ili za podršku djeci s invaliditetom.

Neke zemlje su zabranile korištenje određenih aplikacija iz obrazovnih okruženja zbog zabrinutosti za privatnost. Danska i Francuska su zabranile Guglov radni prostor (Google Workspace), a Njemačka Majkrosoftove proizvode u nekim državama. U Sjedinjenim Državama, neke škole i univerziteti počele su zabranjivati ​​TikTok.

U apelu na hitnu regulaciju upotrebe tehnologije u školama, UNESCO je poslao jasnu poruku da digitalna tehnologija u cjelini, uključujući vještačku inteligenciju, uvijek treba da bude podređena “viziji obrazovanja usmjerenoj na čovjeka” i da nikada ne zamjenjuje interakciju licem u lice s nastavnicima.

UNESCO je upozorio one koji su i tvorci “novih metoda učenja” na nepromišljeno prihvatanje digitalne tehnologije, tvrdeći da bi njen pozitivan uticaj na ishode učenja i ekonomsku efikasnost mogao biti precijenjen, a da nešto što je novo nije uvijek nužno i bolje.

„Ne predstavljaju sve promjene napredak. Samo zato što je nešto novo i tek osmišljeno, ne mora značiti da bi trebalo biti odmah primijenjeno svugdje”, poručuju iz UNESCO-a.

“Digitalna revolucija ima nemjerljiv potencijal, ali, kao što su izrečena upozorenja o tome kako je treba regulisati u društvu, slična pažnja mora se posvetiti načinu na koji se koristi u obrazovanju”, rekla je generalna direktorica UNESCO-a Audrej Azolej (Audrey Azoulay), prenosi Gardijan (Guardian).

Iako bi tehnologija potencijalno mogla otvoriti mogućnosti za učenje za milione stanovnika na planeti, koristi su bile nejednako raspoređene, a mnogi siromašniji ljudi iz cijelog svijeta su bili praktično isključeni, pojašnjavaju.

„Digitalna obrazovna infrastruktura bila je skupa, a njeni ekološki troškovi često podcijenjeni”, dodaju u sapštenju predstavnici UNESCO-a.

Izvor: Portal roditelji.me

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 347 put(a)

Back to top