sreda, 01 jul 2020 12:29

Radović obezbijedio nastup u Tokiju

Autor:

Crnogorski stonoteniser, Filip Radović, obezbijedio je direktan plasman na Paraolimpijske igre u Tokiju, saopšteno je iz Paraolimpijskog komiteta Crne Gore (POKCG). Navodi se da je Međunarodna stonoteniska asocijacija u najavljenom terminu objavila konačne liste učesnika Igara.

Nastup su obezbijedili prvaci kontinenata i pet najbolje rangiranih takmičara sa Svjetske rang liste. Radović se plasirao kao treći igrač svijeta, u kategoriji S 10. U toj kategoriji u Tokiju igraće 14 stonotenisera, od kojih je deset učesnika već poznato.

Plasman će još izboriti pobjednik Viner turnira, koji će u aprilu sljedeće godine biti odigran u Laškom, kao i tri učesnika po odluci bipartitne komisije. Radović je kazao da je srećan što je dug i naporan kvalifikacioni ciklus potvrđen olimpijskom vizom.

„Veoma sam srećan što sam izborio plasman na Paraolimpijske igre u Tokiju. Bio je izuzetno težak kvalifikacioni put, ali nadao sam se plasmanu imajući u vidu da sam posljednju godinu igrao na visokom nivou. Trenutno sam na treći na na rang listi i nadam se da ću uspjeti da zadržim to mjesto do početka Igara jer mi obezbjeđuje bolju početnu poziciju“, kazao je Radović.

On očekuje da plasman u Tokio izbori i Luka Bakić, čime bi Crna Gora dobila priliku da se kao ekipa bori za medalju.

„Nadam se da će i Luka Bakić uspjeti da izbori učešće na Paraolimpijskim igrama. Što se tiče rezultata, još je rano da govorimo o tome, mislim da je i sam plasman veliki uspjeh, ali mogu da obećam da se neću zadovoljiti time i da ću u Tokiju nastupiti kao konkurentan takmičar“, rekao je Radović.

Cetinjanin, koji će uskoro napuniti 20 godina, tvorac je i prvog istorijskog rezultata crnogorskog paraolimpijskog pokreta. Radović je donio prvu veliku medalju, evropsku bronzu, 2015. godine u danaskom Vejleu. Isti rezultat ponovio je i dvije godine kasnije na Evropskom prvenstvu u Laškom, dok se prošle godine popeo stepenicu više na šampionatu Evrope u Helsingborgu, na kome je i predvodio reprezentaciju do prve ekipne medalje.

Radović je u prošloj godini ponovio rezultat iz Đenove 2017. i ponovo bio zlatni na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u Lahtiju, u konkurenciji igrača do 23 godine. Osvajao je i medalje na mastersima u Linjanu, Laškom i Lahtiju, a 2020. godinu počeo je trofejom u Aleksandriji.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta, Igor Tomić čestitao je Radoviću i njegovom treneru Nikolaju Lupuleskom plasman u Tokio.

“Čestitamo Filipu, ponosni smo na njega. Sa nepunih 20 godina uspio je da izbori direktan plasman na Paraolimpijske igre u jednom od najkonkurentnijih paraolimpijskih sportova, u veoma zahtjevnom kvalifikacionom sistemu, u kategoriji S 10. To je jedan od najvećih rezultata u istoriji crnogorskog paraolimpijskog pokreta", rekao je Tomić.

On je naglasio da Crna Gora sa Filipom Radovićem na igrama živi san o prvoj paraolimpijskoj medalji u njenoj istoriji.

 

Izvor: portal RTCG

Pročitano 3411 put(a)

Back to top