četvrtak, 26 oktobar 2023 12:01

Borovinić Bojović na Freedom Drive: Moj lični i politički cilj je stvaranje društva jednakih šansi za sve

Written by

„Inkluzivnost društva, kada je riječ o osobama sa invaliditetom, u godinama za nama je napredovala, ali još uvijek smo daleko od toga da njen stepen bude na zadovoljavajućem nivou“, ocijenila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Podgorice dr Jelena Borovinić Bojović, govoreći na manifestaciji Vožnja za slobodu (Freedom Drive), u organizaciji Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG), tokom koje se šetnjom kroz grad promovisala borba za slobodu osoba s invaliditetom.

Ona je izrazila zadovoljstvo što učestvuje na ovom značajnom događaju koji ima za cilj da kod naših sugrađana probudi ili produbi svijest o zajedništvu i neophodnosti da se o svakom članu zajednice brinemo u skladu s njegovim potrebama.

„Mnogo toga još može i mora da bude urađeno, a ovakvi događaji su odličan način da se svima nama koji smo na mjestima odlučivanja da podsticaj u tom pravcu, ali i da se svim pojedincima u društvu omogući bolje razmijevanje prepreka i problema sa kojima se njegovi članovi sa invaliditetom susrijeću. Podrška sistema i institucija neophodna je kako bi se stvari preobražavale i mijenjale nabolje, ali želim da istaknem da je zapravo najvažniji preobražaj onaj koji se događa unutar svakog pojedinca kada uspije da prevaziđe sopstvene predrasude i da razumije da je u njegovom ličnom interesu stvaranje zajednice u kojem svako ima pretpostavke za razvoj i napredak. Moj lični i politički cilj je upravo stvaranje društva jednakih šansi za razvijanje potencijala svih njegovih članova, bez obzira na naciju, vjeru, pol, kao i na fizičke ili kognitivne sposobnosti. Zato ja danas nisam ovdje samo da vam dam podršku, već i da se borim zajedno sa vama. Jer, vaši ciljevi su i moji ciljevi, i treba da budu ciljevi svakog čovjeka u ovom gradu”, poručila je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da je UMHCG prepoznato kao veoma odlučno, proaktivno i agilno u svojoj borbi i saopštila da su i njima i drugim srodnim organizacijama vrata Skupštine Glavnog grada uvijek otvorena, posebno za predloge u pravcu normiranja novih rješenja koja bi mogla da pomognu uklanjanju barijera i doprinesu lakšem funkcionisanju osoba s invaliditetom u svakodnevnom životu.

„Unapređenje mogućnosti zapošljavanja, pristupačniji javni prevoz i dostupnije zdravstvene usluge svakako su oblasti u kojima će se Glavni grad u okviru svojih nadležnosti snažnije angažovati u narednom periodu. Vjerujem da ćemo tokom današnje šetnje imati priliku da se neposredno upoznamo sa izazovima sa kojima se pojedinci sa invaliditetom i dalje svakodnevno suočavaju i da će nam to biti od pomoći u naporima da zajedno stvaramo grad koji osnažuje svakog građanina i građanku da vodi ispunjen i nezavisan život”, rekla je Borovinić Bojović.

Izvor: Portal CDM

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 327 put(a)

Back to top