utorak, 19 mart 2019 18:20

Ombudsman: Podrška kampanji za prava osoba s Daun sindromom

Autor:

Zaposleni u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore priključili su se globalnoj kampanji „Leave no one behind“, u susret Međunarodnom danu osoba s Daun sindromom (21. mart), s ciljem promocije njihovih prava na jednakost i uključenost u zajednicu.

Ljudi širom svijeta nosiće šarene ili rasparene čarape, koje predstavljaju simbol ovog Dana, a akciju u Crnoj Gori promoviše NVO Udruženje mladih sa hendikepom (UMHCG).

Svjetski dan osoba sa Daun sindromom ustanovljen je 2006, a 21. mart simbolično je izabran jer je u osnovi sindromaprisutnost tri (3) umjesto dva (2) hromozoma, na 21. hromozomskom paru.

Prava osoba s invaliditetom u stalnom su fokusu pažnje Zaštitnika, a ovom još jednom ukazujemo na važnost da svi, kao sistem i pojedinci, damo maksimalan doprinos kako bi im omogućili ravnopravnost i ostvarivanje garantovanih prava i sloboda.

Podsjećamo i na zahtjeve organizacija osoba s invaliditetom da nijedna osoba s Daun sindromom ne smije biti lišena mogućnosti za cjeloživotni razvoj, obrazovanje, međuljudske odnose, zdravstvenu zaštitu, dostojanstveno življenje, rekreaciju, slobodno vrijeme i učešće u javnom životu, na jednakim osnovama s drugim članovima zajednice.

Svi zainteresovani da na ovaj način daju doprinos kampanji treba da objave fotografiju na društvenim mrežama uz hashtag #LeaveNoOneBehind #WorldDownSyndromeDay #WDS19

 

Saopštenje za javnost Zaštitnika

Pročitano 2873 put(a)

Back to top