ponedeljak, 25 mart 2019 20:48

Njemačka mora omogućiti glasanje osobama s psihosocijalnim invaliditetom

Autor:

Pravilo po kom više od 80.000 građana Njemačke, osoba sa psihosocijalnim invaliditetom, ne smije učestvovati na glasanju je neustavno, saopštio je Njemački ustavni sud u Karlsrueu.

“Pravila o učestvovanju na demokratskim izborima koja nalažu izuzeće za osobe kojima je sudski dodijeljeno starateljstvo ili im je sudskim procesom ustanovljena smanjena uračunljivost su neustavna”, zaključio je Njemački ustavni sud.

Ustavni sud je naložio da zabrana učestvovanja na izborima ne smije biti izricana paušalno, nego da mora biti provjeravana od slučaja do slučaja, koji su, po mišljenju suda, previše različiti da bi bili isto tretirani.

“Krug osoba pogođenih ovom mjerom je svrstan pod isti imenilac, a da to nije utemeljeno na stručnim razlozima”, kaže se u saopštenju Ustavnog suda.

Sud je istovremeno zaključio da izuzeće od glasanja može biti opravdano i to u slučaju kada se utvrdi da u dovoljnoj mjeri ne postoji mogućnost “komunikacijskog procesa između predstavnika naroda i državnih tijela”.

Savezna vlada je u svom koalicijskom ugovoru najavila promjenu izbornog zakona, koji bi i ovoj grupi građana omogućio učestvovanje na izborima, ali još nije postignut sporazum unutar demokršćansko-socijaldemokratske koalicije oko detalja zakona.

Izvor: CDM

 

Pročitano 1674 put(a)

Back to top