subota, 28 jul 2018 18:26

Korina Radman - prva djevojčica s Daun sindromom iz Zadra (Hrvatska) koja je upisala srednju školu

Autor:

Nakon što je uspješno završila osnovnu, Korina Radman će biti i prva djevojčica s Doun sindromom u Zadru koja će na jesen krenuti u srednju školu!

- Jako sam sretna i jedva čekam početi učiti, pogotovo hrvatski i matematiku, te predmete najviše volim. Veseli me i stvaranje novih prijateljstava, a osim što ću i dalje biti u dramskoj grupi i plesati u Zadarskom plesnom ansamblu, treniraću i u nogometnom klubu ZARA, govori Korina.

Korinina mama priča da šta su bile prognoze doktora kada je rođena, te da danas imaju ispred sebe potpuno drugačiju situaciju.

- Iza svega stoji jedan velik rad. Nije to bilo samo upisati dijete u školu i neka ide kako ide. Od kada je krenula u školu, a prva četiri razreda pohađala je OŠ Bartol Kašić, a od 5. nadalje OŠ Stanovi, i ja i svi iz udruge nismo prestali raditi s njom, kaže njena majka Tanja, i dodaje kako su organizaciju osnovali upravo iz razloga jer za djecu s Doun sindromom do tada nije bilo ničega. Nisu nigdje bili uključeni niti su imali pravo igdje ući.

Kako bi obezbijedili adekvatne metode učenja za Korinu doveli su stručnjake iz SAD-a, Slovenije, od logopeda nadalje. „Zaista smo čuda napravili. S druge strane, i sama Korina je bila spremna. Krenula je u 1. razred osnovne škole i znala je sva slova i prva četiri razreda protekla su nevjerojatno glatko (uz naravno velik rad)“ - priča nam majka, dodajući kako djeca s Doun sindromom inače najviše uče kopiranjem.

- Tako je bilo i s Korinom. Ona je morala biti unutar skupine djece „bolje“ od nje kako bi od njih mogla kopirati i, na taj način naučiti. Tek kasnije slijedi nadogradnja, objašnjava Korinina mama istaknuvši kako kod njezine djevojčice nije bilo one spontane sposobnosti učenja kao kod druge djece.

- U ovom trenutku u redovnim osnovnim školama diljem Zadra i Županije imamo šest učenika i velike su šanse da će svi oni upisati i srednju školu, navodi Tanja. Korina je osnovnu školu završila uz djelomičnu integraciju u kojoj je jedan dio predmeta slušala s redovnim razredom, a dio predmeta po prilagođenom programu.

Nakon takvog oblika osnovne škole, sva ta djeca imaju pravo na direktan upis u srednju školu za pomoćno zanimanje. Korina se tako upisala u Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku škola Stanka Ožanića, smjer pomoćni cvjećar.

- U školi su zaista sretni i vesele što će dobiti učenicu poput nje. I inače ta škola prima djecu s invaliditetom, jako lijepo rade s njima i imaju dobar program. Sve se nekako poklopilo, sretna je Korinina mama.

Tanja Radman prisjetila se početka kada je rodila Korinu, prije 15 godina, i situacije koja je za roditelje bila užasno teška.

- Sjećam se kada sam je rodila i kada su mi rekli kako neće moći ništa te da je ostavim u ustanovu. To su rekli i ostalima u istoj situaciji. A pogledajte gdje smo došli nakon samo 15 godina, govori majka dodavši kako danas kad se rodi dijete s Doun sindromom, odmah ga usmjeravaju na njihovu organizaciju, koja ga usmjerava na ranu intervenciju, potom se organizuje vrtić, kasnije škola,...

- Sve ide nekako brže i drugačije, a sve zahvaljujući timskom radu, učenju, raspitivanju. Nismo odustali i našoj djeci smo dali šansu jer to i zaslužuju. Dokazali smo da su prepuni talenata i želje, samo čekaju priliku da zablistaju. Meni je primarni cilj od početka bio da ona bude sretna, a sve iznad toga je bonus. I, korak po korak, eto nas u srednjoj, a osmijeh je uvijek tu, kazala je majka, dodavši kako su im u svemu uvelike pomogli Grad i Županija.

Ispod pogledajte video objavljen na Fejsbuku (Facebook) nakon što kopirate navedeni link i desnim klikom pođite na adresu. 

Izvor: Zadarski list

Pripremila: Marina Vujačić 

Pročitano 3669 put(a)

Media

https://www.facebook.com/24sata/videos/2174890375878828/?t=39
FB video

Back to top