četvrtak, 01 novembar 2018 21:30

UMHCG  organizuje radionice za učenike i nastavno osoblje u Golubovcima

Autor:

 

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizuje radionice za učenike  VII, VIII, i IX razreda Osnovne škole “Milan Vukotić” u Golubovcima. Istog dana jedna radionica biće organizovana i za nastavnike ovih razreda.

Na radionicama za učenike je planirano da kroz igru ograničenja, interakciju i lične primjere učenici steknu sliku o barijerama koje onemogućavaju OSI, prvenstveno djecu s invaliditetom, za ravnopravno učešće u obrazovnom procesu, ali i svim segmentima života generalno.

Na radionici za nastavno osoblje biće riječi o modelima pristupa invaliditetu u cilju podsticanja adekvatne podrške, i individualizovanog pristupa prema djeci s invaliditetom tokom obrazovanja. Kada ta podrška i adekvatan pristup izostanu djeca s invaliditetom bivaju često demotivisani, pasivna i odvojena od učenika/ca bez invaliditeta. U uslovima izostanka podrške stvaraju se pogrešni ili distancirani odnosi i među djecom.

Pored toga planirano je da kroz igru ograničenja, interakciju, lične primjere i teorijski osvrt nastavno osoblje  stekne sliku o barijerama koje onemogaćavaju učenicima/cama s invaliditetom da jednako ostvaruju pravo na obrazovanje, ali i prava u ostalim oblastima života.

U krajnjem ovom aktivnošću ćemo doprinijeti da se nastavno osoblje edukuje i unaprijedi svoja znanja o radu s učenicima/cama s invaliditetom.

Ovim radionicama uticaćemo na unaprjeđenje znanja učenika/ca i nastavnog osoblja o pravima i mogućnostima OSI, s posebnim osvrtom na pitanja inkluzivnog obrazovanja i pristupačnosti kao važnog segmenta ravnopravnog učešća u obrazovnom procesu.

Radionice, koje će biti održane 9. novembra 2018, dio su projekta „Korak ka jednakim mogućnostima“ koji je podržan kroz Konkurs za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama za 2018.

 

Pripremia: Anđela Miličić

 

 

Pročitano 2794 put(a)

Back to top