sreda, 26 septembar 2018 20:44

Aplikacija „Učimo zajedno“ podrška za studente s invaliditetom

Autor:

Mobilna aplikacija „Učimo zajedno“, kreirana da olakša studiranje osobama s invaliditetom, od nedavno je dostupna za preuzimanje na Android uređajima. Riječ je o projektu Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore koji je dobio podršku Telekoma na konkursu za društveno odgovorne projekte „Za svako dobro 2017“. 

Aplikacija ima za cilj da osnaži i motiviše studente s invaliditetom, da doprinese međusobnom povezivanju i udruživanju, boljoj informisanosti i vršnjačkoj podršci tokom studiranja.

„Studenti s invaliditetom se susreću s brojnim izazovima i poteškoćama. Nepristupačan javni prevoz, nepostojanje servisa podrške - prije svega gestovnih tumača i asistencije u nastavi, nedostatak literature u različitim dostupnim formatima u zavisnosti od potreba studenata, kao i neprilagođenost nastave pojedinim kategorijama studenata s invaliditetom nerijetko dovodi do izopštavanja i do izolacije studenata s invaliditetom.

Uz pomoć ove aplikacije, naše Udruženje želi da poveća stepen opšte i međusobne informisanosti mladih s invaliditetom iz oblasti visokog obrazovanja.“ – izjavila je Anđela Miličić, programska asistentkinja UMHCG.

Korisnici aplikacije se mogu informisati o brojnim servisima podrške koje UMHCG pruža studentima s invaliditetom i imaju mogućnost razmjene informacija važnih za obrazovanje među samim studentima.

„Projekat „Učimo zajedno“ je pravi primjer kako digitalna rješenja mogu dati veliki doprinos unapređenju obrazovnog procesa i boljoj inkluziji. Vjerujemo da će aplikacija biti podrška mladima sa invaliditetom tokom studiranja i način da ostanu bolje informisani, motivisani i povezani sa drugima.

Pozivamo organizacije civilnog sektora koje imaju slične ideje da na se prijave na naš donatorski konkurs koji je u toku“ – izjavila je Jelena Radonjić-Đurković, ekspert za korporativnu komunikaciju i društveno odgovoreno poslovanje u Crnogorskom Telekomu.

Aplikacija obezbjeđuje i razmjenu literature u pristupačnim formatima, i ima za cilj bolju koordinaciju usluge dostupnog prevoza za mlade sa invaliditetom. Pored toga, mladi s invaliditetom imaju mogućnost da prijave nepravilnosti sa kojima se suočavaju u toku izvođenja nastave, polaganja ispita i drugih nastavnih i vannastavnih aktivnosti na fakultetima.

Aplikacija je dostupna na Google Play Store i može se besplatno preuzeti.

Telekomov donatorski konkurs „Za svako dobro“ otvoren je do 8. oktobra 2018. Oblasti podrške su: obrazovanje i kultura (medijska pismenost i korišćenje digitalnih tehnologija u službi obrazovanja svih generacija; edukacija mladih u STEM području – nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika; digitalne tehnologije u službi razvoja i promocije kulture), zaštita životne sredine, i inkluzija osjetljivih grupa i stvaranje jednakih mogućnosti za povezivanje i uključivanje u digitalno društvo. Više informacija o pravilima i uslovima konkursa dostupno je na https://www.telekom.me/za-svako-dobro-2018.nspx

Saopštenje za javnost Telekoma i UMHCG

 

Pročitano 4413 put(a)

Back to top