ponedeljak, 25 mart 2019 20:11

ZAŠTITNIK NAREDIO MINISTARSTVU DA PREDUZME MJERE POVODOM DISKRIMINACIJE UČENIKA NA ŽABLJAKU

Autor:

Đaci korisnici kolica ne mogu u srednju školu; Ministarstvo prosvjete nakon pisanja Dana najavilo da će školu prilagoditi 

Srednja škola nije prilagođena potrebama osoba s invaliditetom, pa bi im u slučaju nepreduzimanja mjera na uklanjanju prepreka i barijera pristupačnosti bio onemogućen/ograničen/otežan izbor obrazovnog programa i upis u srednju školu, navodi se u mišljenju Ombudsmana. Upravo ovo je navelo UMHCG u svojoj pritužbi koju je uputilo ovoj instituciji nakon što se obratilo ministru prosvjete Damiru Šehoviću, a od njega odgovor izostao više od tri mjeseca.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković utvrdio je da su SSŠ „17. septembar“sa Žabljaka i Ministarstvo prosvjete diskriminisali učenika s invaliditetom i povrijedili njegovo pravo na obrazovanje. U Mišljenju ombudsmana Siniše Bjekovića, ističe se da je učeniku devetog razreda osnovne škole zbog nepristupačnosti objekta u kojem je smještena jedina srednja škola na Žabljaku onemogućen, ograničen i otežan izbor obrazovnog programa i upis u srednju škou, čime je izvršena povreda prava na obrazovanje (pristup obrazovanju i izbor obrazovanja), odnosno kršenje principa nediskriminacije i jednakosti.


– Polazeći od utvrđenih činjenica i okolnosti nesporno se zaključuje da je učeniku, propuštanjem da se prilaz i prostorije Srednje mješovite škole „17. septembar“ Žabljak učine pristupačnim za osobe sa invaliditetom, povrijeđeno pravo na jednakost u vezi sa pravom na obrazovanje, a cijeneći dobro ustanovljenu praksu Evropskog suda za ljudska prava, standarde Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom na čiju punu primjenu se obavezala država Crna Gora. Posebno je navedeno da se Srednja škola „17. septembar“ nalazi u istom objektu gdje i pomenuta osnovna škola, te da je Udruženje mladih sa hendikepom u saznanju da je objekat u vlasništvu osnovne škole, a da je srednja škola korisnik dijela objekta. U pritužbi je istaknuto da učenik pri kretanju koristi invalidska kolica zbog spinalne mišićne atrofije, te da usled nepristupačnosti dijela objekta u kojem je smještena srednja škola ne može pristupiti tom dijelu objekta. Ovo posebno zbog činjenice da učenik pohađa deveti razred osnovne škole, te da će nepreduzimanje radnji na adaptaciji i prilagođavanju dijela objekta u kojem je smještena srednja škola onemogućiti đaku da pohađa obrazovni program, čime bi se zbog nepristupačnosti izvršila povreda prava na obrazovanje po osnovu invaliditeta – navodi se u mišljenju.

Iz škole su odgovorili ombudsmanu da nijesu mogi da riješe ovaj probem na odgovarajući način u toku devetogodišnjeg školovanja, da se iz dopisa ne vidi na koji način je taj probem bio rješavan u pethodnom periodu, ali da je sasvim jasno da neće moći da se rješava na isti način.


– Potrebno je da srednja škola u Žabljaku s ovim probemom upozna Ministarstvo prosvjete uz zahtjev za rješavanje probema (ako je moguće). Da će srednja škola uz predoženi zahtjev priložiti mišljenje Zaštitnika, te da predaže da se i zaštitnik obrati Ministarstvu prosvjete zahtjevom za rješavanje probema. Utvrđeno je da učenik s invaliditetom, koji pri kretanju koristi invalidska koica, planira upis u JU Srednja mješovita škola „17. septembar“ u Žabljaku, koja je ujedno i jedina srednja škoa u tom gradu. Da srednja škola nije prilagođena potrebama osoba s invaliditetom, te da bi u slučaju nepreduzimanja mjera na uklanjanju prepreka i barijera pristupačnosti učeniku bio onemogućen izbor obrazovnog programa i upis u srednju školu – navodi se u mišljenju.


– To je nesumnjiv njegov status žrtve u kontekstu osobe kojoj je potencijalno onemogućen/ograničen/otežan pristup obrazovanju uključujući i uslove koje mora da obezbijedi obrazovna ustanova da ne bi propustila obavezu obezbjeđenja pristupačnosti – istakao je ombudsman.

UMHCG: Škola diskriminiše učenika


Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) smatra da Srednja mješovita škola „17. septembar“ i Ministarstvo prosvjete diskriminišu OSI po osnovu invaliditeta u ostvarivanju prava na obrazovanje.

– U ime učenika podnijeli smo pritužbe. Zaštitnik je stoga odučio u ovoj pravnoj stvari na temelju mjerodavnih načela koja proizilaze iz nacionalnih i međunarodnih antidiskriminacionih propisa i prakse Evropskog suda za ljudska prava u vezi s članom 24 Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom .

Nakon nedjelju dana od pisanja Dana iz Ministarstva prosvjete su najavili da će prilagoditi školu.

UMHCG napominje da imaju rok do septembra 2019, dakle pola godine.

Izvor: Dnevne novine Dan

 

 

 

Pročitano 1808 put(a)

Back to top