četvrtak, 23 april 2020 10:00

Uskoro Audio poezija za osobe oštećenog vida

Autor:

Savez slijepih Crne Gore pokrenuo je novu aktivnost - Audio poeziju. Riječ je o prilagođavanju poezije u audio formatu, koja će biti prvenstveno namijenjena osobama oštećenog vida i onima koji ne mogu čitati standardnu štampu, ali i ukupnoj javnosti, koja preferira konzumiranje poezije posredstvom audio-vizuelnih objava, saopšteno je iz Saveza.

“Još jedan razlog za pokretanje ove značajne aktivnosti, jeste želja da prilagođavamo više poezije, koja se inače u manjem obimu prilagođava potrebama osoba oštećenog vida. Biblioteke za slijepe u zemlji i regionu, veoma malo poezije objavljuju u pristupačnim formatima i uglavnom su fokusirane na prozne sadržaje, romane i druge oblike izražavanja putem pisane riječi”, navodi se u saopštenju.

Kako su saopštili iz Saveza,  želja im je da animiraju mlade, manje afirmisane pjesnike i pjesnikinje, da u modernom i dobro opremljenom studiju Saveza slijepih, snime  svoje pjesme u audio formatu.

“Pjesnicima, odnosno pjesnikinjama se ostavlja mogućnost izbora - da sami čitaju svoje pjesme ili da neko iz našeg studija čita njihove pjesme”, navodi se u saopštenju. 

Muzičku podlogu za svoje pjesme, moći će da izaberu pjesnici, a ukoliko to ne žele, biraće je zaposleni u Savezu slijepih, koji će biti zaduženi za realizaciju ove aktivnosti.

“Potom će uslijediti postavljanje i promocija snimljenih materijala na društvenim mrežama: Fejsbuk (Facebook), Instagram, a postavićemo i video zapise na Jutjub (Youtube) kanalu. Zatim, namjeravamo da ih emitujemo na radio talasima Internet radija Feniks i objavljujemo u audio časopisu Saveza, Zvučna revija", navodi se u saopštenju.

Takođe, u bliskoj perspektivi, planiraju da kreiraju veb stranicu sa snimljenim materijalima audio poezije.

“Posredstvom ove aktivnosti Saveza, odnosno izradom i objavljivanjem audio-vizuelnih poetskih priloga na internetu, pjesnici i pjesnikinje bi se afirmisali, a ujedno bi to bio kanal preko kojeg bi nudili prodaju svojih zbirki poezije. Dakle, oni koji žele doprinijeti trajanju i daljem razvoju naše aktivnosti, moći će poručiti knjigu poezije na crnom tisku, a manji procenat sredstava od prodatih knjiga poezije, biće namijenjen  daljem opstanku projekta Audio poezija”, navodi se u sapštenju.

“Na kraju, iskreno vjerujemo da će se više crnogorskih pjesnika i pjesnikinja zainteresovati i pridružiti realizaciji naše aktivnosti, te da će poetski sadržaji i objave biti što raznovrsniji i od koristi za sve osobe oštećenog vida i širu društvenu zajednicu”, dodaju iz Saveza slijepih Crne Gore.

 

Izvor: portal RTCG

 

Pročitano 1979 put(a)

Back to top