sreda, 21 novembar 2018 20:31

Nikšić: Bivši učenici pomažu da škola dobije hidraulično dizalo

Autor:

 

„Dobro bi bilo kada bi se gumicom mogle izbrisati sve barijere koje nas dijele i razdvajaju čovjeka od čovjeka, čovjeka od znanja i obrazovanja“, kazao je Blagoje Šturanović, bivši učenik Osnovne škole “Mileva Lajović Lalatović” iz Nikšića, i jedan od koordinatora projekta “Jednaki i različiti”.

Dok gumica ne postane “svemoguća”, bivši učenici pomenute škole osnovali su neformalnu grupu mladih i “uzeli stvar u svoje ruke” kako bi pomogli da vaspitno-obrazovna ustanova u kojoj su stekli prva znanja dobije hidraulično dizalo.

Blagoje, koji je korisnik invalidskih kolica, odlično zna kakav problem predstavljaju arhitektonske barijere. Nada se da će neformalna grupa mladih u sklopu pomenutog projekta, koji se realizuje uz finansijsku podršku Agencije za lokalnu demokratiju, uspjeti da sve prostorije u školi “Mileva Lajović Lalatović” učini pristupačnim svakom učeniku.

U sklopu projekta organizovana je likovna radionica koju je vodio nastavnik Rajko Sušić a bivši učenici, sada srednjoškolci i studenti talentovani u oblasti likovne umjetnosti, uradili su 20 slika i u Tehnopolisu organizovali prodajnu izložbu kako bi prikupili sredstva potrebna za hidraulično dizalo.

“Uspjeli smo da utičemo na svijest javnosti o potrebi uzajamnog pomaganja i razumijevanja, na društvenu koheziju u lokalnoj zajednici i rješavanje problema”, kazao je Šturanović.

“Po prvi put se bivši učenici jedne škole okupljaju oko ideje da pomognu bivšoj školi. Njima se pridružilo i nekoliko bivših učenika iz drugih osnovnih škola. Ovo su umjetnička djela neprocjenjive vrijednosti u koja su utkani humanost, filantropija, empatija. S obzirom na to da se humana djela ne vrednuju novcem tako je cijena likovnih radova određena prema individualnim mogućnostima”, kazala je Biljana Mrkaić, jedna od koordinatorki projekta i psihološkinja u školi.

U školi “Mileva Lajović Lalatović” jedan učenik koristi invalidska kolica, dva se otežano kreću, a imaju i učenike s oštećenjem vida.

Direktorica škole, Vera Božović, zahvalila se učesnicima projekta koji su “još jednom pokazali da bez podrške svih nije moguće ići naprijed”, dok je potpredsjednica Opštine, Sonja Nikčević, kazala da su, ne samo “pružili ruku za jednu humaniju budućnost”, nego su “spojili umjetnost stvaranja i umjetnost življenja, dijeljenja s drugima”

“Mislim da ovakav poduhvat, moram ga tako nazvati, trebaju slijediti i drugi, i ovakve akcije treba organizovati u svim školama i sredinama. Opština će podržati ovu akciju i biće jedna od institucija koja će se uključiti u aukciju i time dati skroman doprinos ovako velikoj i značajnoj misiji”, poručila je Nikčević.

A mi se nadamo da će ljudi u ovoj, ali i u svim drugim školama i drugim obrazovnim ustanovama, shvatiti još jednu ključnu poruku: Ne pomaže škola učenicima, već učenici školi. Škola je u obavezi biti pristupačna!

Izvor: Vijesti.me

 

Pročitano 2448 put(a)

Media

Back to top