utorak, 19 februar 2019 23:40

Budva: Najveći problem automobili na trotoarima i nepristupačnost objekata

Autor:

Osobe s invaliditetom u Crnoj Gori su svakodnevno diskriminisane i nemaju mogućnost da ostvare sva svoja prava koja im po zakonu pripadaju. Naime, kako bi mogli ravnopravno da učestvuju u svim sferama života grada oni moraju da imaju pristup objektima, da imaju mogućnost kretanja i slično. Stoga, njihovi najveći problemi su, pored toga što nemaju pristup mnogim objektima u gradu, nepropisno parkirani automobili na trotoarima.

Član Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Admir Skenderi ima 23 godine, korisnik je kolica i društveno je aktivan.

"Najveći problem za mene je to što je saobraćajna infrastruktura u Budvi jako loša. Skoro nigdje nije spušten trotoar, osim na bulevaru", kazao je Skender.

On je kazao da mu, osim toga, veliki problem predstavlja to što su trotoari zauzeti nepropisno parkiranim autima, pa on mora da se kreće ulicom, što je jako rizično.

"Kad vozač nije u blizini auta, ja ne mogu proći trotoarom. Taj problem je posebno izražen na zaobilaznici, gdje je skoro cijeli trotoar zauzet automobilima", istakao je Skender.

Ukoliko je osobi s invaliditetom u našem gradu potreban taksi prevoz ostaće uskraćen. Iako u Odluci o organizaciji auto taksi prevoza na teritoriji opštine Budva stoji da je taksi prevoznik koji obavlja auto – taksi prevoz sa 20 i više vozila, dužan da obezbijedi najmanje pet odsto vozila od ukupnog broja vozila kojim obavlja prevoz, opremljenom platformom za olakšan ulazak i izlazak lica sa invaliditetom, kao i opremom za bezbjedan prevoz ovih lica, to nije slučaj kod nas.

Izvor: RTVBUDVA

 

Pročitano 2173 put(a)

Media

Back to top