petak, 22 jun 2018 15:42

Održan trening na temu izvještavanja iz sjenke u okviru projekta Umrežavanjem do boljeg rada

Written by

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji s Centrom za razvoj nevladinih organizacija 19. i 20. juna 2018. organizovalo je trening namijenjen članicama Mreže organizacija osoba s invaliditetom Crne Gore (MOOSICG).

Trening o pisanju izvještaja iz sjenke, odnosno izvještaja koji su alternativa državnom, a koji pripremaju nevladine organizacije (NVO) je treći u nizu seta treninga (od ukupno šest) koji su organizovani s ciljem jačanja kapaciteta članica Mreže organizacija osoba s invaliditetom, kako za sprovođenje ostalih aktivnosti projekta Umrežavanjem do boljeg rada, tako i za nastavak rada u sopstvenoj organizaciji.

Trening je organizovan u cilju upoznavanja učesnika s pojmom izvještaja iz sjenke, fazama i koracima u njegovoj izradi. Pored toga učesnici su imali prilike da se upoznaju s osnovnim pojmovima iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, opštim obavezama država članica, načelima Konvencije i njenim članovima, a sve u cilju bolje izrade alternativnog izvještaja o sprovođenju Strategije za zaštitu od diskriminacije lica sa invaliditetom i promociju jednakosti. Dodatno, učesnici su imali prilike da se upoznaju sa smjernicama Komiteta za prava OSI za izradu izvještaja iz sjenke. Takođe, je bilo riječi i o metodologiji izrade izvještaja iz sjenke, istraživačkim metodama, kao i o tehnikama za prikupljanje podataka.

Na treningu je bilo 15 učesnika/ca koji su podijeljeni u četiri grupe, nakon čega su dobili zadatak da na osnovu prethodno urađenog monitoring plana svaka grupa izabere po jednu oblast (politički i javni život, obrazovanje, pristupačnost i porodični odnosi) i popuni prethodno dobijenu Matricu.

Nakon prezentacije urađenog u grupama date su preporuke i komentari u cilju daljeg rada na izvještaju.

Trenerice su bile Ana Novaković Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) i Marina Vujačić, autorka Alternativnog izvještaja o sprovođenju Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom u Crnoj Gori.

Aktivnost je dio projekta Umrežavanjem do boljeg rada koji sprovode Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore i Centrar za razvoj NVO, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Pripremila: Anđela Miličić

Pročitano 1657 put(a)

Back to top