subota, 05 maj 2018 20:29

Samostalni život mora biti pravo osoba s invaliditetom  

Autor:

Samostalni život nije pitanje solidarnosti već obaveza društva koje osobama s invaliditetom mora pružiti mogućnost da donose odluke o svom životu i biraju životne aražmane, poručeno je sa skupa koji je danas organizovan u Podgorici povodom 5. maja, Evropskog dana samostalnog života. 

„Mnoge osobe s invaliditetom još uvijek privremeno, povremeno ili trajno život provode u institucijama zatvorenog tipa, a i one koje žive u sopstvenim domovima i zajednicama nemaju pristup servisima podrške koji će im omogućiti da žive dostojanstven život i da budu aktivni, samosvjesni građani." istakla je Aleksandra Pavićević izvršna direktorica UMHCG. 

Kako je navela na to je upozorio i Komitet Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom, posebno ističući zabrinutost zbog nepostojanja strategije deinstitucionalizacije i postojanje niza usluga koje se pružaju u zatvorenim institucijama, nasuprot servisima podrške za život u zajednici, koji skoro da i dalje ne postoje, odnosno ne predstavljaju stalnu praksu i nijesu održivi. Pavićević je podsjetila da je nakon Komiteta i Evropska komisija u svom najnovijem Izvještaju o Crnoj Gori upozorila na problematičnost instituta oduzimanje poslovne sposobnosti zbog koje, između ostalog, neke osobe s invaliditetom nemaju ni pravo glasa. A danas su među nama oni koji odlučuju i u naše ime“. Pavićević je na kraju dodala da osobe s invaliditetom moraju da imaju priliku kako bi bile odgovorne i samosvjesne, da imaju više izbora i mogućnosti, da donose odluke i snose odgovornost, da kontrolišu svoj život i da uče iz sopstvenih grešaka.

Šefica sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu u Delegaciji Evropske unije Plamena Halačeva je istakla da je samostalni život OSI pravo, koji potvrďuje da one same najbolje poznaju svoje potrebe i mogu donijeti odluke o sopstvenom životu, živjeti u zajednici i birati životne aražmane. Samostalni život nije samo integralni dio socijalne pravde već neophodan preduslov za inkluzivno društvo. Halačeva je naglasila da ovo nije pitanje solidarnosti već prilika u kojoj će svako imati mogućnost i učestvovati i doprinijeti u druśtvu i ekonomiji.  U suprotnom, kako je navela, ako ljudima ne damo priliku imaćemo i moralni i pravni, odnosno ekonomski problem jer društvo neće koristiti potencijal i resurse osoba s invaliditetom.  Halačeva je na kraju navela da Crna Gora mora omogućiti OSI da učestvuju u politikama koje ih se tiču i to od najranijih faza planiranja, pripreme, sprovoďenja i monitoringa politika. 

Nakon uvodnih obraćanja organizovana je simulacija u kojoj su učestvovali kandidati za odbornike u Skupštini Glavnog grada, odnosno drugi politički predstavnici, i to: Mladen Bojanić, predsjednički kandidat na skoro održanim izborima, Dritan Abazović, predsjednik Građanskog pokreta URA, Vladimir Joković, predsjednik SNP-a, Branka Bošnjak, odbornica u Skupštini Glavnog grada (DF),  Đorđe Suhih,  predsjednik Skupštine Glavnog grada (SD), Jovo Rabrenović, predsjednik odbora Liberalne partije Glavnog grada, Sonja Radunović, odbornica Demokrata u Skupštini Glavnog grada i Ivan Terzić, sekretar za mlade, rad i socijalno staranje Glavnog grada Podgorice.  

U okviru simulacije učestvovalo je osam grupa, i svaka od grupa je imala svoju rutu tj. zadak koji su obavili s osobama s invaliditetom, a u pratnji volontera. 

Takođe, posjetioci su imali prilike da obiđu i živu biblioteku i da saznaju s kakvim su se preprekama osobe s invaliditetom i učesnici iz organizacija Kvir Montenegro i Spektra suočili na svom putu do samostalnosti. Takođe, je bio otvoren i atelje gdje su bili izloženi radovi umjetnika.

Organizatori su se zahvalili sponzorima događaja: PG soundu, Savezu slijepih Crne Gore, Resursnom centru “Podgorica”, preduzeću Rudo Montenegro, univerzitetima Mediteran i Donja Gorica i plesnoj grupi Sonrisa. 

Program je završen izvođenjem flešmoba.

Događaj je, u susret Danu Evrope, organizovalo UMHCG kao mjeru Akcionog plana Strategije informisanja javnosti o pregovorima Crne Gore s EU a kroz projekat EU4ME, koji sprovodi UNDP, a finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

 

Pročitano 1447 put(a)

Back to top