petak, 10 maj 2024 12:37

Na Cetinju obilježen Evropski dan samostalnog života

Written by

Imam pravo na samostalan izbor, naziv je događaja kojim je Udruženje paraplegičara Cetinje u saradnji sa Centrom za kulturu obilježilo Evropski dan samostalnog života.

Predsjednik Odbora Zajednice opština Savo Borozan poručio je da samo snažne institucije sistema mogu kreirati servise podrške licima sa invalidetom, ali i ostalim ranjivim kategorijama, jer je pojedincu, kako kaže, teško da sam napravi prvi korak.

Mislim da kada bi cijelo društvo, cijela zajednica, zajednički se uhvatila ruku pod ruku da bi taj korak bio mnogo lakši mnogo efektniji, jer taj mali korak tog pojedinca za njega je jako puno, a za društvo neće biti mnogo ako ga zajednički naprave, kazao je Borozan.

Predsjednik Udruženja paraplegičara Cetinja Dejan Tmušić kazao je da se ovaj datum prvi put obilježava na Cetinju.

Upravo je ovaj dan jedinstvena prilika da osobe sa invaliditetom zatraže pravo na samostalan život, te da podignu svijest o preprekama sa kojima se susrijeću, ali da se solidarišu sa ljudima čiji se glas ne čuje, poručio je Tmušić.

Dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava Ivana Janković istakla je da su potrebni servisi podrške kako bi se osobe s invaliditetom do kraja i kompletno uključile u društvo. Od zajednice, ističe ona, ne traže pomoć već podršku.

A ne kada se mi za nešto sami izborimo, da nam neko kaže: Bravo. Super je to. Da se tretiramo ravnopravni kao i svi ostali, drugi članovi društva. Kao što je Savo rekao, ruku pod ruku sa zajednicom, a ne pored nje, kazala je Janković.

U sklopu događaja prikazan je film Dohvati nebo, reditelja Milutina Darića, koji invaliditet predstavlja kao lično svojstvo svakog pojedinca, bez milosrđa i pežorativnosti.

Mislim da je jako bitno razumjeti riječi koje su tri naše hrabre sugrađanke poslale kroz film Ja nijesam odustala, nemoj ni ti. Mislim da je to jedna snažna poruka koja sve nas mora da vodi ka zaključku, svi se rađamo jednaki, isti, samo što svi nosimo određene specifičnosti i posebnosti, zaključio je Borozan.

Nakon filma uslijedilo je interaktivni dio događaja na temu samostalnosti u donošenju odluka osoba s invaliditetom, jednak tretman u društvu.

Evropski dan samostalnog života obilježava  se od 2014.

Izvor: RTV Cetinje

Pripremila: Dajana Vuković

Pročitano 256 put(a)

Back to top