ponedeljak, 24 jun 2024 13:23

Vujačić: Svaka osoba s invaliditetom jetokom života bila žrtva nasilja, tokom prošle godine više od 100 njih zatražilo pravnu pomoć

Written by

Svaka osoba s invaliditetom je tokom života bila žrtva nasilja, tvrdi izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Marina Vujačić. Kako ističe na meti nasilnika najčešće su žene s invaliditetom i to u porodici.

Tokom prethodne godine više od 100 osoba s invaliditetom zatražilo je pravnu pomoć od Udruženja mladih sa hendikepom u oblasti zaštite od nasilja, kazala je Vujačić.

 

Ona ističe da nasilje najviše trpe žene i djevojčice.

 

I to kombinaciju psihičkog i verblanog, kako zbog činjenice neprihvatanja fenomena invaliditeta, i činjenice da se smatramo manje vrijednima i sposobnim za životom. Manje sposobnim za neke životne uloge, uključujući roditeljstvo, seksualno i reproduktivno zdravlje, i slično, navodi Vujačić.

Najčešći oblici nasilja koje žene s invaliditetom trpe, a da ga i prijavljuju, kako kaže, su neisplaćivanje alimentacija, kao i seksualno zlostavljanje.

Pritom se seksualno nekad ne kvalifikuje na adekvatan način, kvalifukuju ga kao silovanje, a ne obljuba nad nemoćnim licem, što je kada žrtva ne može da pruži otpor. Što je slučaj za osobe s invaliditetom. Nijedna žrtva ne bi trebalo da se svodi na pružanje otpora na fizičko, jer pružanje otpora je nepristajanje i nelagoda da se nešto desi. A i fizičko trpe, najčešće u porodici, zbog nedostatka podrške porodici da prihvati osobe s invaliditetom i da joj pruži podršku, objašnjava Vujačić.

Udruženje mladih sa hendikepom je tokom prošle godine pružilo oko 900 pravnih savjeta za osobe s invaliditetom u različitim oblastima života.

Na primjer, kada smo imali projekat posvećen ženama i djevojčicama sa invaliditetom kroz njega smo pružili pravnu pomoć za 114 osoba, dok smo 53 puta pružili neku vrstu zastupanja. U prošloj godini smo vodili, pokrenuli ili nastavili preko 20 postupaka za različite oblike nasilja. Kada kažem postupaka mislim na parnice u redovnim sudovima i na krivične postupke, kazala je Vujačić.

Naglašava da žene s invaliditetom moraju da se osnaže, ali i da imaju veću podršku od strane države i društva. Apeluje na sugrađanke da svaki oblik nasilja prijave, jer kako kaže, za nasilje ne postoji opravdanje.

 

Izvor: Gradski.me

Pročitano 38 put(a)

Media

Back to top