četvrtak, 14 septembar 2023 12:44

Uloga vještačke inteligencije u poboljšanju pomagala za osobe s invaliditetom

Written by

Vještačka inteligencija (VI) donijela je revolucionarne promjene u različitim sektorima, uključujući zdravstvo, finansije i obrazovanje. Međutim, jedno područje u kojem je uticaj VI značajno transformišući, ali često zanemaren, jesu pomagala za osobe s invaliditetom. Pojava VI u ovom domenu donijela je revolucionarne promjene, omogućavajući osobama s invaliditetom da vode nezavisniji i ispunjeniji život.

Vještačka inteligencija, sa svojom sposobnošću učenja, zaključivanja i samokorekcije, ima potencijal da unaprijedi pomagala, čineći ih prilagodljivijim i odgovornijim prema individualnim potrebama. Ovo je posebno važno u kontekstu osoba s invaliditetom, čije su potrebe vrlo specifične i raznolike. Pomagala sa VI mogu da razumiju i prilagode se ovim jedinstvenim potrebama, pružajući personalizovanu podršku koja značajno može poboljšati kvalitet života osoba s invaliditetom.

Na primjer: VI se koristi za razvoj sofisticiranih sistema za prepoznavanje govora koji mogu pomoći osobama s oštećenjem govora da efikasnije komuniciraju. Ovi sistemi mogu razumjeti i tumačiti obrasce govora, čak i ako su neredovni ili nekonvencionalni, omogućavajući osobama s oštećenjem govora da se lakše izraze. Slično tome, VI se koristi za razvoj naprednih proteza koje mogu da nauče i prilagode se kretanju korisnika, pružajući nivo funkcionalnosti i udobnosti koji je prethodno bio nezamisliv.

VI takođe igra važnu ulogu u unaprjeđenju pomagala za osobe s oštećenjem vida. Pomagala sa VI mogu prepoznati i tumačiti vizuelne podatke, pružajući auditivne ili taktilne povratne informacije korisniku. To može pomoći osobama s oštećenjem vida da se sigurnije i nezavisnije kreću u svom okruženju. Na primjer, naočare s VI mogu identifikovati prepreke i pružiti audio upozorenja korisniku, znatno smanjujući rizik od nesreća.

Osim toga, VI se koristi za razvoj pomagala koja mogu pomoći osobama s invaliditetom. Aplikacije s VI mogu pružati podsjetnike za važne zadatke, pomoći u upravljanju rasporedima i čak pružiti smjernice za kompleksne zadatke. To može značajno poboljšati nezavisnost i samostalnost osoba s invaliditetom, omogućavajući im ispunjeniji život.

Međutim, iako je potencijal VI za unaprjeđenje pomagala ogroman, važno je obezbijediti da ova tehnologija bude dostupna i pristupačna. Mnoga pomagala s VI trenutno su preskupa, što ih čini nedostupnim za mnoge osobe kojima najviše trebaju. Stoga, potrebno je uložiti napore da se ova tehnologija učini pristupačnijom i dostupnijom.

Zaključno, VI ima potencijal da revolucionizuje pomagala za osobe s invaliditetom, pružajući personalizovanu i prilagodljivu podršku koja može značajno poboljšati njihov kvalitet života. Međutim, kako bismo u potpunosti ostvarili ovaj potencijal, ključno je obezbijediti da ove tehnologije budu dostupne i pristupačne svima. Dok nastavljamo da istražujemo ulogu VI u unaprjeđenju pomagala, nadamo se da će ove tehnologije postati sve dostupnije onima kojima su najpotrebnije, omogućavajući osobama s invaliditetom da vode nezavisniji i ispunjeniji život.

Izvor: Portal Infolopare.com

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 380 put(a)

Back to top