subota, 04 avgust 2018 11:51

Akcija "Čep za hendikep" i u Crnoj Gori

Autor:

Preko 800 kilograma plastičnih čepova sakupljeno je za nešto više od pola godine od kada je kotorsko Komunalno preduzeće pokrenulo tu akciju, po prvi put i u Crnoj Gori. Sakupljeni čepovi, po uzoru na slične inicijative u drugim državama, kada ih bude dovoljno, biće zamijenjeni za neko ortopedsko pomagalo, namijenjeno osobama s invaliditetom.

Akciju sakupljanja čepova u Kotoru pokrenula je Jelena Radunović, zaposlena u Komunalnom preduzeću tog grada, pošto je prošlog ljeta na društvenim mrežama saznala za akciju “Čep za hendikep”, koju u Srbiji godinama realizuje udruženje istog naziva iz Zrenjanina.

U zgradi preduzeća u kojem radi, Radunović je postavila i prvu kantu, akcija se potom proširila, i kante za plastične čepove su postavljene u svim osnovnim školama na teritoriji opštine Kotor, u Gimnaziji i Srednjoj pomorskoj školi, u Muzičkoj školi, Resursnom centru za sluh i govor, u zgradi Opštine Kotor, Domu zdravlja, kao i u Opštoj bolnici i bolnici u Risnu. U akciju se nedavno uključilo i Komunalno preduzeće iz Tivta, pa su kante za čepove postavljene i u više preduzeća u toj opštini.

Radunović je uspostavila i saradnju s udruženjem iz Zrenjanina, čime je Komunalno iz Kotora postalo zvaničan partner te organizacije za Crnu Goru.

“Zadovoljni smo kako akcija teče, odziv svih osnovnih, srednjih škola i predškolskih ustanova je odličan. Osim obrazovnih ustanova, uključene su i sve zdravstvene ustanove sa teritorije naše opštine. Do sada je sakupljeno nešto više od 800 kilograma čepova”, kazala je “Vijestima” Radunović.

Sakupljena količina čepova je, kako je dodala, zasad lagerovana na imanju kotorskog Komunalnog preduzeća, na pretovarnoj stanici, odakle će bih preuzeti udruženje “Čep za hendikep” iz Zrenjanina, koje će organizovati i prevoz sakupljenih čepova za Srbiju.

Za jedno ortopedsko pomagalo, neophodno je obezbijediti 1.500 kilograma čepova. Radunović navodi da oni, bez obzira na potrebnu količinu, s udruženjem iz Zrenjanina imaju dogovor da, ako na teritoriji kotorske opštine nekome bude neophodno ortopedsko pomagalo, da će ono biti obezbijeđeno.

“Za sada nije bilo zahtjeva za dostavu pomagala”, kazala je ona. Radunović dodaje i da bi, zbog procedure izvoza čepova, bilo jednostavnije kada bi umjesto s udruženjem iz Srbije, sarađivali s nekim u Crnoj Gori.

“Ali, kako smo cijelu akciju počeli u saradnji s udruženjem iz Zrenjaninja i pod njihovim sloganom je sprovodimo, nastavićemo saradnju s njima”.

Organizacija “Čep za hendikep” je za pet godina u Srbiji sakupila oko 230 tona čepova, zahvaljujući ćemu je nabavljeno 61 ortopedsko pomagalo. Čepovi se sakupljaju u 330 vrtića, 460 osnovnih i 140 srednjih škola, te u sedam ministarstava. 

Koju vrstu čepova sakupljati

U akcijama sakupljanja čepova za nabavku ortopedskih pomagala, sakupljaju se čepovi s flaša vode i sokova, bidona, kozmetičkih proizvoda poput šampona, kupki, omekšivača, zatvarači s mlijeka i drugih tetrapak ambalaža, čepovi s pakovanja kečapa, kao i motornih i jestivih ulja. Ne sakupljaju se poklopci sa tegli, kantica i kutija od sladoleda, jer nisu adekvatnog sastava.

Što bacite danas, biće na plaži i za 1.000 godina

Plastični čepovi su na petom mjestu prema zastupljenosti u ukupnim količinima smeća na svijetu. Izrađeni su od tvrde plastike, od polipropilena i polietilena. Prosječno vrijeme potrebno za raspad plastične flaše je 450 godina, a plastični čepovi se raspadaju sporije od toga, nekad i po 1000 godina, i duže plutaju po površini mora.

Nedavno istraživanje Instututa za biologiju mora pokazuje da plastika čini preko 80 odsto ukupnog otpada na crnogorskim plažama, a dio sakupljene plastike čine upravo - plastični čepovi.

Izvor: Vijesti

 

Pročitano 4610 put(a)

Back to top