utorak, 21 april 2020 09:35

Tadić na studijama u Americi

Written by

Plivač Ilija Tadić upisao je Univerzitet Notr Dam, u blizini Čikaga i karijeru će nastaviti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), sapšteno je iz Paraolimpijskog komiteta.

Barjaktar sa Paraolimpijskih igara u Rio de Žaneiru bio je na dvije stotinke od novog nastupa na Igrama i vize za Igre u Tokiju.

“Dobio sam punu stipendiju koja pokriva troškove školarine i boravka u internatu. Izuzetno sam zadovoljan i srećan”, rekao je Tadić.

On kazao da je rijetkost je da Univerzitet u svoj tim primi paraolimpijca zbog razlike u vremenima.

“Trenutno u SAD postoji samo jedna američka paraplivačica na Rajs Univerzitetu. Ta situacija se polako mijenja. Prošle godine Univerziteska sportska asocijacija (NCAA) formirala je radnu grupu u cilju postepenog integrisanja paraolimpijaca u takmičarski program u atletici i plivanju. Na taj način će se omogućiti da paraolimpijci dobiju mogućnost treniranja i školovanja na najvišem nivou”, kazao je Tadić.

On je istakao još nije odlučio koji će smjer pohađati, ali da će najvjerovatnije to biti finansije sa specijalizacijom u finansijskoj analitici. Tadić je kazao da bi po programu krajem avgusta trebao da se preseli u SAD.

“Plivački tim Univerziteta Notr Dam takmiči se u elitnoj NCAA diviziji. U prošloj sezoni zauzeo je 11 mjesto pod vođstvom trenera Majkla Licingera koji je već šest sezona na čelu plivačkog tima”, rekao je Tadić.

Univerzitet Notr Dam je privatni istraživački univerzitet u gradu Sout Bend, u saveznoj državi Indijana.

Osnovan je 1842. godine, a među najpoznatijim studentima su legendarni kvoterberk NFL lige Džo Montana i Kondoliza Rajs, nekadašnji državni sekretar SAD.

Izvor: portal Agencije Mina

Pročitano 1389 put(a)

Back to top