utorak, 03 novembar 2020 07:37

Radović: Viza za Tokio nagrada za višegodišnji sistematski rad

Autor:

Plasman na Paraolimpijske igre u Tokiju nagrada je za višegodišnji naporan sistematski rad i potvrda velikih rezultata i medalja tokom četvorogodišnjeg kvalifikacionog ciklusa, kazao je stonoteniser Filip Radović.

Radović je u intervjuu agenciji MINA kazao da je put do Tokija bio izuzetno težak, navodeći da je plasman izboren u izuzetnoj konkurenciji i poslije mnogo pobjeda i odigranih turnira.

„U kategoriji S10 je puno dobrih igrača, a igra se mnogo turnira. Samo jedan kiks može da upropasti višemjesečni rad i prethodne dobre rezultate, jer samo pet stonotenisera sa Svjetske rang liste može izboriti direktan plasman u Tokio“, rekao je Radović.

Govoreći o surovom, gotovo četvorogodišnjem kvalifikacionom ciklusu, tvorac prvog istorijskog rezultata crnogorskog paraolimpijskog pokreta kazao je da je, iako je od početka bio među prvih pet, u jednom momentu doveo u pitanje olimpijsku vizu.

„Pomogla mi je malo i pandemija koronavirusa, zbog koje su posljednja tri kvalifikaciona turnira otkazana. Podvučena je crta i najboljih pet u tom trenutku, među kojima sam bio i ja, plasirali su se u Tokio. Nadao sam se plasmanu jer sam posljednju godinu igrao na visokom nivou“, rekao je Radović.

On smatra da je još rano govoriti o rezultatu, ali da je izvjesno da ima kvalitet za visok plasman.

„Izvjesno je da imam kvalitet i to potvrđuje treće mjesto na Svjetskoj rang listi. Još je rano da se priča o rezultatu, moj cilj je da se spremim što bolje i da odem u Tokio što spremniji, nadam se da će rezultat doći“, rekao je Radović.

On je istakao da je koronavirus napravio ozbiljne probleme svjetskom sportu i uslovio odgađanje svih para stonoteniskih turnira do januara.

„Nije poznat ni plan i program za sljedeću godinu, ali se nagovještava da će turnira biti od januara. U konsultaciji sa trenerom izabraću određene turnire na kojima ću učestvovati. Iako sam kvalifikovan, veoma je bitno da zadržim treće mjesto zbog žrijeba na Paraolimpijskim igrama“, rekao je Radović.

On očekuje da plasman u Tokio izbori i Luka Bakić, čime bi Crna Gora dobila priliku da se kao ekipa bori za medalju.

„Šanse su dosta realne, učestvovaće na Viner turniru, koji će okupiti igrače koji nijesu izborili olimpijsku vizu. Bakić ima kvalitet, vjerujem u njega i nadam se da ćemo zajedno i u ekipnoj konkurenciji nastupiti u Tokiju“, rekao je Radović.

Radović je donio prvu veliku medalju, evropsku bronzu, 2015. godine u danaskom Vejleu.

Isti rezultat ponovio je i dvije godine kasnije na Evropskom prvenstvu u Laškom, dok se prošle godine popeo stepenicu više na šampionatu Evrope u Helsingborgu, na kome je i predvodio reprezentaciju, u kojoj su još bili Bakić i Dejan Bašanović, do prve ekipne medalje.

„U Vejleu našao sam se na postolju kao veliko iznenađenje, jer sam došao na turnir kao potpuni autsajder, sa svega 15 godina. Napravio sam veliko iznenađenje na tom turniru, pobijedio sam neke igrače koji su u tom momentu bili dosta kvalitetniji od mene“, rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, na naredna dva šampionata Evrope u Laškom i posebno u Helsingborgu, nije više bio iznenađenje već direktni konkurent za medalju.

„Za taj period napravio sam veliki napredak u igri. Od dječaka od 15 godina postao sam jedan od najboljih u klasi S10. Na narednim šampionatima, pogotovo evropskim, biću jedan od glavnih kandidata za medalje“, kazao je Radović.

On je istakao da je tokom karijere imao prilike da trenira sa dvojicom vrhunskih trenera – Čedomirom Damjanovićem i Nikolaem Lupuleskuom.

„Prve stonoteniske korake napravio sam u stonoteniskom klubu Lovćen, kod trenera Čedomira Damjanovića. Radio sam sa njim sedam godina i napravio veliki napredak u igri. Slijedi prelazak u Uzdin i nastavak rada sa jednim od najboljih trenera sa prostora bivše Jugoslavije, Nikolajem Lupuleskupom. On je najzaslužniji za rezultate koje sam ostvario do sada“, kazao je Radović.

On je istakao da u cilju što bolje pripreme za Tokio igra Super ligu Srbije u dresu Banata iz Zrenjanina, koji je prošle godine bio prvak Srbije.

„Dobro smo otvorili sezonu i imamo maksimalan učinak. Ove godine će biti nešto teže da se odbrani titula, jer je Crvena zvezda znatno pojačana. Ima tri olimpijca. Da ćemo sve od sebe da opravdamo očekivanja i ponovo osvojimo titulu“, rekao je Radović.

Radović je, osim odličja sa šampionata Evrope, u prošloj godini ponovio rezultat iz Đenove 2017. i ponovo bio zlatni na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u Lahtiju, u konkurenciji igrača do 23 godine.

Osvajao je i medalje na mastersima u Linjanu, Laškom i Lahtiju, a 2020. godinu počeo je trofejom u Aleksandriji.

Izvor: www.mina.news   

Pročitano 2295 put(a)

Back to top