četvrtak, 27 januar 2022 09:25

Iz neuslovnih teretana pravac na bodibilding takmičenje u Londonu

Written by

Pomorac Antonio Matković se ovih dana priprema za svoje prvo takmičenje u bodibildingu za osobe s invaliditetom.

U razgovoru za „Vijesti” kaže da uslovi za trening nisu najbolji, ali dodaje i da mu je upravo sport pomogao da se nakon što je doživo saobraćajnu nesreću zbog koje koristi kolica skoro tri godine, pomogao da se i fizički, ali i psihički oporavi nakon svega.

Antonio ima 28 godina. Rođen je u Kotoru, ali živi u susjednoj opštini, Tivtu. Po zanimanju je pomorac i plovio je šest godina.

I prije nezgode, kao ljubitelj sporta i zdravog života, kaže, bavio se rekreativno različitim sportovima, dok u teretani aktivno trenira 11 godina.

„Nakon teške saobraćajne nesreće su mi, između ostalih povreda, polomljeni kičmeni pršljenovi, tako da sam korisnik kolica nepune tri godine. Poslije nezgode, životne ugroženosti, uslijedio je oporavak koji nije bio ni lak. Siguran sam da ovo danas ne bih govorio da nisam bio fizički aktivan i fizički spreman da podnesem sve što je slijedilo poslije nesreće. Smatram da su me upravo treninzi i fizička spremnost spasili i pomogli da se izborim sa svim. Pored svih poteškoća vratio sam se teretani i treninzima. To je ono što me je podiglo psihički, naravno i fizički”, kazao je on.

Antonio ove godine, 5. juna, ide i na svoje prvo takmičenje.

„Takmičenje se održava u Londonu, biću jedini predstavnik Crne Gore. Takmičenje je profesionalno i biće učesnici iz cijele Evrope, tako da će konkurencija biti i te kako jaka”, rekao je on.

Nakon tog, oko dvije sedmice kasnije, u Londonu se održava još jedno takmičenje, gdje Antonio takođe planira učešće, a u njegovim planovima je i takmičenje u Srbiji.

„Nadam se da ću uspjeti da se kvalifikujem za takmičenje koje će se održati sljedeće godine u Americi”, priča on o ciljevima.

Prema njegovim riječima, za bodibilding treba dosta volje, truda, odricanja, strogih dijeta.

„Ali kad se nešto voli, ništa nije nemoguće”, kaže on.

Antonio je mladim ljudima poručio da bez obzira na to da li imaju invaliditet ili ne, da se aktiviraju, daju sebi priliku. „Da treniraju, to će doprinijeti njihovom zdravlju, fizičkom izgledu, a naravno i psihičkom stanju”, kaže on.

Osim što trenira, Antonio vodi i personalne i onlajn (online) treninge za osobe s invaliditetom, koji, kako je kazao, doprinose poboljšanju i ubrzanju njihovog oporavka.

„Svi zainteresovani mogu da mi se jave, rado ću im pomoći, jer ako mogu ja, mogu i ostali. Tu sam da im pružim podršku, da ih motivišem i ohrabrim. Život s invaliditetom nije lak, potrebno je mnogo više truda i same volje i životne hrabrosti. U narednom periodu u planu je i sajt, mjesto na kojem ću biti dostupan za sva pitanja vezana za trening, ishranu, tu će moći da se prate onlajn (online) treninzi”, poručuje Antonio.

Do tada, dostupan je putem elektronske pošte na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i instagram profila matkovic.a.

„Tu sam da vas podržim, a samim tim i vi ćete mene podržati”, poručuje on.

Izvor: portal Vijesti

Priredio: Ivan Čović

Pročitano 877 put(a)

Back to top