ponedeljak, 19 decembar 2022 10:56

Nikolić najbolji crnogorski paraolimpijac

Written by

Golbal reprezentativac Nikola Nikolić proglašen je za najuspješnijeg crnogorskog paraolimpijca u 2022., u tradicionalnom izboru Paraolimpijskog komiteta Crne Gore (POKCG).

Nikolić je predvodio ekipu Nikšića do finala završnog turnira Lige šampiona i s 90 pogodaka bio drugi strijelac tog takmičenja.

Nikšićki sastav plasman na završi turnir izborio je na kvalifikacionim turnirima u Pragu i Nikšiću, na kojima je osvojio drugo, odnosno prvo mjesto.

Golbalisti su ove godine bili treći na međunarodnom turniru u Roštoku, dok su trijumfalno završili nastupe u Beogradu i Nišu.

Nikolić se zahvalio predsjedniku Igoru Tomiću na podršci golbalu i paraolimpijskom sportu uopšte i treneru Nikoli Čuroviću.

„Hvala mojim saigračima, stručnom štabu. Bez svih njih ne bi bilo ni nagrade. Nadam se da će nas priznanje natjerati da još više radimo. Vjerujem da će u budućnosti biti razloga za još puno proslava i priznanja za nešto što dugo čekamo”, kazao je Nikolić.

Najuspješniji mladi sportista je plivačica Iskra Dedivanović, koja je osvojila bronzanu medalju na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u Finskoj u disciplini 100 metara prsnim stilom.

Za najuspješniji tim u 2022. proglašen je Golbal klub Nikšić, srebrni na finalnom turniru golbal Lige šampiona u Njemačkoj.

Najuspješniji trener je Nikola Čurović, šef stručnog štaba Nikšića i Golbal reprezentacije Crne Gore.

POKCG je za izuzetan sportski rezultat dodijelio priznanja atletičarki Maji Rajković, džudisti Mirnes Ramoviću i stonoteniserima Filipu Radoviću i Luki Bakiću.

Rajković je na internacionalnom sankcionisanom mitingu u Zagrebu, u bacanju koplja kategorije F 54, ostvarila lični rekord hicem od 14,24 metra.

To je trenutno najbolji rezultat na evropskim rang listama Međunarodne paraatletske federacije.

Ramović je bio petopolasirani na seniorskom Evropskom prvenstvu za osobe bez isza osobe s oštećenjem vida u Kaljariju, dok su Radović i Bakić četvrtfinalisti Svjetskog prvenstva u Španiji.

Predsjednik Igor Tomić kazao je da u paraolimpijskom sportu ima velikih sportista koji donose paraolimpijske medalje i onih koji tek kreću u svoj prvi paraolimpijski korak.

„Ima puno i rekreativaca koji su tu zbog svoje rehabilitracije, integracije i inkluzije, koja nama nije manje važna od onoga što rade Filip Radović, Radmilo Baranin, Marijana Goranović i ostali”, rekao je Tomić.

On je naglasio da Crnogorske sportiste sljedeće godine očekuje osam šampionata Evrope i svijeta i da je predparaolimpijska godina uvijek teška i najteža.

„Sada više nema nazad, Paraolimpijske igre u Parizu su sjutra. Znajuću s kojom energijom radite, u uslovima i neuslovima, siguran sam da će ova priča u Parizu dotaći neslućene visine. Idemo dalje”, rekao je Tomić.

On se zahvalio Ministarstvu sporta i mladih, Glavnom gradu Podgorici i sponzorima na podršci, kolegama iz nacionalnog sportskih saveza, trenerima i
roditeljima, navodeći da su oni najvažniji partner u onome što rade.

Paraolimpijski komitet Crne Gore (POKCG) uručio je Ministarstvu sporta i mladih, Sekretarijatš za sport Glavnog grada i sponzorima zahvalnice za izuzetnu podršku paraolimpijskom sportu u Crnoj Gori.

Nagrađeni su i Crnogorski elektroprenosni sistem, Farmanova i Savez slijepih Crne Gore (SSCG).

Izvor: Portal Mina

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 542 put(a)

Back to top