sreda, 19 jun 2024 06:54

Kikindsko preduzeće "Lira" lider u zapošljavanju osoba s invaliditetom

Written by

KIKINDA: Za podršku preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, iz budžeta Srbije je ove godine izdvojeno 705 miliona dinara, rekla je Biljana Barošević, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom, prilikom boravka u Kikindi.

Grad Kikinda i preduzeće Lira bili su domaćini sjednice Skupštine Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom (UIPS) koje već 58 godina radi na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, njihovom zapošljavanju i pravu na jednake šanse.

U rješavanju svakodnevnih problema i donošenju mjera podrške važna je saradnja sa nadležnim institucijama. Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom pri resornom ministartsvu svakodnevno radi sa 62 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Ona posluje u preko 25 lokalnih samouprava u Srbiji. Ministarstvo daje zaista ozbiljnu podršku tim preduzećima, a ukupan budžet za 2024. godinu iznosi 705 miliona dinara, upravo za mjere zapošljavanja i njihove proizvodne programe, kao i njihov dalji razvoj, rekla je Barošević.

Domaćini Skupštine Udruženja bili su Kikinda i preduzeće Lira, koje ima 103 zaposlenih, od kojih je 69 osoba s invaliditetom. Preduzeće je u domaćem vlasništvu.

Mi smo po veličini preduzeće broj jedan i želimo da očuvamo tu poziciju i u budućnosti. Specijalizovali smo se za usluge šivenja i industrijske montaže, koje radimo sa inostranim partnerima, i praktično jedno smo od retkih preduzeća koje radi sa inopartnerima i prisutno je na međunarodnom tržištu, kazao je vlasnik i direktor Lire Branislav Bugarski.

Kikindska Lira jedno je od 33 preduzeća u okviru udruženja, koja ukupno zapošljavaju preko hiljadu lica. Ta preduzeća važno je dalje osnaživati, proširiti njihove proizvodne kapaciteta i konstantno raditi na unapređenju položaja osoba s invaliditetom u oblasti zapošljavanja i radnog osposobljavanja. U tim nastojanjima, podrška države od velike je važnosti.

Cilj je da se mlade osobe sa invaliditetom uključe i nađu svoje zanimanje, nađu svoj posao i ostvare svoje snove, napomenula je Barošević.

Kako je najavljeno, u avgustu će biti raspisan novi javni poziv za dodjelu sredstava za poboljšanje uslova rada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u 2024.

 

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Pripremila: Dajana Vuković

Pročitano 132 put(a)

Media

Back to top