sreda, 18 jul 2018 11:13

Tomić: I ove godine trebamo nastaviti trend osvajanja medalja

Autor:

 

Paraolimpijski komitet (POK) uradio je sve da crnogorski sportisti i ove godine nastave niz velikih paraolimpijskih rezultata i osvajanja medalja, kazao je predsjednik krovne sportske asocijacije osoba s invaliditetom Igor Tomić.

“Sve je do sada urađeno, realizovan trenažni proces, nastupi na kontrolnim i kvalifikacionim takmičenjima, kao i zdrastveni status sportista, ukazuje da bi 2018. mogla biti još jedna velika godina za crnogorski paraolimpijski sport, odnosno da bi mogao biti nastavljen niz velikih paraolimpijskih rezultata crnogorskog sporta, koji traje posljednje tri godine”, kazao je Tomić.

On je rekao da crnogorske sportiste očekuju tri evropska i jedno Svjetsko prvenstvo.

“Plivač Ilija Tadić nastupiće na Evropskom prvenstvu (EP) od 11. do 20. avgusta u Dablinu. Na atletskom prvenstvu Evrope u Berlinu od 20. do 26. avgusta imaćemo rekordni broj takmičara, golbalisti će se takmičiti na B šampionatu Evrope od 22. do 30 septembra u poljskom Horozovu, dok stonotenisera Filipa Radovića očekuje debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu (SP) u Celju, od 15 do 21. oktobra".

Tomić je podsjetio da su atletičari imali dva nastupa na sankcionisanim mitinzima u Splitu i Kragujevcu, na kojima su izborili deset normi za EP.

“U Berlinu predstavljaće nas šest sportista u deset disciplina. Nastupiće branioci medalja Marijana Goranović (bacanje kugle i diska – F 41- osobe niskog rasta) i Radmilo Baranin (kugla i koplje - F 34 bacanje iz stolice), Miloš Ranitović (skok u dalj, T-12 osobe s oštećenjem vida), kao i debitanti na velikim takmičenjima Maja Rajković (bacanje kugle i koplja – F 54 bacanje iz stolice), Mirnes Ramović (bacanje kugle i diska, F 11 osobe s potpunim oštećenjem vida) i Danilo Gojković (bacanje koplja, F 34 bacanje iz stolice)”.

Prema njegovim riječima, trenutni plasman na rang listama najavljuje da će Crna Gora i u Berlinu imati konkurentnu ekipu i da je realno očekivati dobar plasman i neku od medalja.

Tomić je kazao da je stonoteniser Radović sjajno otvorio paraolimpijsku sezonu osvojivši prvo mjesto na Mastersu u Bratislavu i bronzanu u Laškom. 

“U redovnom programu postao je prvak Balkana u juniorskoj konkurenciji. Trenutno zauzima sedmo mjesto na svjetskoj seniorskoj rang listi najboljih paraolimpijaca, dok je drugi na juniorskoj listi igrača do 23 godine. To nam daje za pravo da vjerujemo da će i u debitantskom nastupu na SP u Celju biti „tvrd orah“ za izuzetnu konkureciji koja ga očekuje u kategoriji deset”.

Prema njegovim riječima plivač Ilija Tadić u sustet EP u Dablinu imao je dobar nastup na Gran pri mitingu u Berlinu, na kojem je prošao klasifikacione preglede, kao i na MI u Taragoni na kjima je plivao finale slobodnim stilom na 100 metara.

“Naši golbalisti osvojili su četvrto mjesto u Srednjoevropskoj golbal ligi, kao i zlatnu na međunarodom turniru u Nišu. Očekuje ih težak posao u Horozovu i debitantski nastup, za koji su se izborili osvajanjem srebrne medalje na C EP u Kišinjevu”.

On je naglasio da je POK u prvoj polovini godine realizovao preko 30 aktivnosti domaćeg i međunarodnog karaktera.

“U saradnji s našim klubovima, članicama POK, a pod pokrovitaljestvom Ministarstva sporta i lokalnih zajednica, bili smo domaćini tri međunarodna događaja – stonoteniskog turnira Podgorica open i Festivala paraolimpijskih sportova, u okviru kojeg je bio održan drugi međuarodni turnir u sjedećoj odbojci, Pljevlja 2018, kao i kampa i turnira košarka kolicima Igalo 2018".

On je posebno pohvalio rad i doprinos u organizaciji tih događaja stonotenskog kluba Luča, odbojkaškog kluba Set iz Pljevalja i kluba košarke u kolicima Paramont iz Podgorice Ibar iz Rožaja.

“Naši sportisti imali su uspješnih nastupa i na regionalnim takmičenjima. Stonoteniseri na turnirima u Kanjiži, Varni i Igrama za osobe s tjelesnim invaliditetom u Ohridu, odbojkaši na turnirima u Beogradu i Zenici, atletičari na Igrama za osobe s cerebralnom paralizom i paraplegijom u Sarajevu”, kazao je Tomić. On je najavio organizaciju nacionalnih šampionata u atletici, sredinom avgusta u Pljevljima, koje će biti domaćini i završnih priprema atletičara za nastup na EP u Berlinu, i stonom tenisu u novembru u Podgorici.

“Pod pokroviteljstvom glavnog grada planiramo organizaciju međunarodnog turnira u košarci u kolicima".

On je da će 2018. pamtiti i po činjenici da je POK dobio prvog zvaničnog sponzora, Crnogorski elektroprenosni sistem.

“To uz, kontinuiranu podršku Ministarstva sporta i tradicionalno dobru saradnjom s Crnogorskim olimpijskim komitetom, predstavlja značajnu pomoć u realizaciju programski, najzahtjevnije godine u istoriji POK”, zaključio je Tomić.

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: portal Vijesti

Bottom of Form

 

Pročitano 4546 put(a)

Back to top