nedelja, 26 avgust 2018 20:56

EP: Njemac Markus Rem je novo sportsko čudo

Autor:

On je postao paraolimpijski prvak Evrope u skoku u dalj, nakon što je ostvario spektakularan rezultat na šampionatu u Berlinu - 8,48 metara.  Rem (Markus Rehm) je bio najbolji u kategoriji T64 (atletičari s protezom na jednoj nozi), a njegov skok je ujedno svjetski paraolimpijski rekord, ali i treći najbolji skok ove sezone 

Bolji rezultat od njega imaju samo Huan Migel Ečevarija (8,68) i Luvo Manionga (8,58) . Kinez Jianan Vang je skočio 8,47 metara.

I to nije sve o njemačkom čudu - skokom 8,48, Rem bi prije dvije godine u Riju postao i olimpijski, a ne samo paraolimpijski šampion. Tada je zlato osvojio Amerikanac Džef Henderson skokom od 8,38 metara.

Rem je godinama dominatan paraolimpijac u ovoj disciplini - ima tri svjetska zlata, dva paraolimpijska, tri puta je bio šampion Evrope, ali rezultat koji je ostvario danas pravi je sportski podvig.

"Nisam očekivao da mogu da skočim tako daleko. Približavam se rezultatu 8,50, koji razdvaja dobre od najboljih. Moj cilj je da dođem do te daljine", kazao je Rem.

On je 2014. prvi put nastupio na mitingu sa takmičarima bez invaliditeta. U Glazgovu je 2016. bio prvi na Grand priju, a iste godine je bio i šampion Njemačke, skokom 8,24. Njegova želja je da nastupi na Olimpijskim igrama, kao što je uradio Oskar Pistorijus takmičići se na 400 metara na Olimpijskim igrama u Londonu. Pokušao je da se prijavi za Rio, ali je IAAF odbila njegov zahtjev, jer "nije dokazano da mu karbonska proteza ne daje prednost u odnosu na ostale".

Ram ima 30 godina, a kada je imao 14 amputirana mu je jedna noga, nakon nezgode koju je doživio tokom skijanja na vodi. 

Pogledajte video: 

https://twitter.com/i/status/1033354448397946880

Pripremila: Marina Vujačić

Izvor: Vijesti.me

Pročitano 3140 put(a)

Back to top