četvrtak, 30 avgust 2018 17:09

EP: Crnogorska delegacija zadovoljna postignutim rezultatom u Berlinu

Autor:

Medalja s Evropskog prvenstva (EP) u Berlinu kruna je višegodišnjeg napornog rada i velikog odricanja, kazala je crnogorska paraolimpijka Marijana Goranović.

Ona je na atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom osvojila srebrnu medalju u bacanju kugle, u kategoriji F 41. U istoj disciplini bila je srebrna i prije dvije godine u italijanskom Grosetu. Goranović, koja je u Berlinu bila i četvrta u bacanju diska, kazala je da se i na njenom primjeru pokazalo da je bilo teže odbraniti titulu nego je osvojiti.

"Drago mi je što sam po drugi put postala vicešampionka Evrope. Nije bilo lako, uloženo je mnogo rada i truda. Hvala ljudima koji su vjerovali u mene, mojim trenerima Veljku Čegaru i Igoru Tomiću, koji deceniju i više rade sa mnom i vjeruju u mene. Idem na malo dužu pauzu i nakon toga kreće projekat za moje treće Paraolimpijske igre Tokio 2020.“, kazala je Goranović na konferenciji za novinare.

Debitantkinja Maja Rajković, koja je u posljednjem hicu ostala bez medalje, kazala je da je takmičenje za nju bilo veliko iskustvo.

"Cijenu medalje platilo je moje neiskustvo, kao i spremnost mojih konkurentkinja. Nadam se da će mi sve ovo biti škola za buduća takmičenja“, kazala je Rajković.

Ona je u obje discipline, u bacanju koplja i kugle u kategoriji F 54, završila kao četvrtoplasirana.

Po mišljenju trenera Veljka Čegara cilj na EP je bila medalja i taj cilje je ostvaren.

„Naši sportisti nastupili su u deset disciplina. Ostvarili su sedam ličnih rekorda i osvojili tri četvrta i dva peta mjesta. Bili su blizu medalja, ali činjenica da je bilo najmasovnije takmičenje i da je konkurencija bila jaka, kao i da je Međunarodni paraolimpijski komitet naredio ponovne klasifikacije, dovele su nas u situaciju da neki naši sportisti promjene kategorije, a neki dobiju suviše neravnopravne protivnike“, rekao je Čegar.

On je kazao da su u stručnom štabu očekivali bar još jednu medalju i da su bili blizu nje.

„Mlađi sportisti dobro su nastupili, ali za više treba im i više iskustva. To je prostor u kojem se naše pripreme za velika međunarodna takmičenja u budućnosti mogu kreteti“, kazao je Čegar.

Predsjednik  Paraolimpijskog komiteta  Crne Gore (POKCG), Igor Tomić podsjetio je da četvrtu godinu uzastopno crnogorski paraolimpijci donose medalju sa nekog velikog takmičenja za Crnu Goru.

„Moramo biti zadovoljni postignutim rezultatom, iako smo potajno, čini mi se i opravdano, očekivali i više. To je sport, paraolimpizam, u suštini i život. Bili smo blizu medalje Maje Rajković, blizu još jednog uspjeha Radmila Baranina, možda i Miloša Ranitovića da je bio drugačiji splet okolnosti. Ponosni smo na nastup paraolimpijaca na najvećem takmičenju ove godine, na kojem je učestvovalo više od 700 takmičara iz 40 država Evrope“, kazao je Tomić.

On se zahvalio svima koji su ih podržavali tokom priprema i boravka u Berlinu, kao i na česitkama državnom vrhu, resornom ministru, COK, medijima.

„To puno znači našem pokretu, puno nas obavezuje da i u narednom periodu ponavljamo slične rezulate. Obećavam da će sličnih uspjeha biti još ove godine. Najavljujem EP golbalista za dvadesetak dana u Horozovu i debitanstski nastup Filipa Radovića na SP u Celju od 15. do 21. oktobra. I ova godina je ispunila očekivanja POK, po broju događaja koje smo oganizovali i rezultatima kojima je doprinijela i ova velika medalja.

Crnogorski tim, osim Goranović i Rajković, činili su i Radmilo Baranin, Danilo Gojković, Miloš Ranitović i Mirnes Ramović.

U bacanju kugle Radmilo Baranin zauzeo je peto mjesto, u kategoriji F34 (bacanje iz stolice), hicem od 8,26 metra, a bio je peti i u bacanju koplja u spojenoj kategoriji F33-34 (bacanje iz stolice), sa 20,84 metara, što mu je lični rekord.

Ranitović je bio sedmi (6,04) u skoku u dalj, u konkurenciji 12 takmičara, u, za njega, novoj kategoriji T13 (osobe s oštećenjem vida), umjesto dosadašnje T12.

Gojković je u bacanju koplja u spojenoj kategoriji F33-34 (bacanje iz stolice) zauzeo deseto mjesto sa najboljim rezultatom u karijeri, od 18,73 metara.

Ramović je bio šesti u bacanju kugle kategorije F11, sa najboljim rezultatom karijere – 8,66 metara. U bacanju diska bio je sedmi - 26,83 metara, što mu je, takođe, najbolji rezultat u karijeri. 

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: portal Vijesti

Pročitano 1639 put(a)

Back to top