utorak, 20 novembar 2018 20:46

Radmilu Baraninu dodijeljena doživotna sportska naknada

Autor:

Podgorica, (MINA) – Ministar sporta Nikola Janović uručio je danas paraolimpijcu Radmilu Baraninu Rješenje o utvrđivanju doživotne mjesečne naknade koju će, zahvaljujući novom Zakonu o sportu, početi da prima od kraja godine.

On je pravo na mjesečnu naknadu stekao osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Grosetu, u bacanju koplja. Na istom šampionatu bio je srebrni u bacanju kugle. Baranin je prvi crnogorski paraolimpijac koji je počeo da prima doživotnu mjesečnu naknadu.

Osvajanjem evropskih medalja zvanje sportiste sa vrhunskim reprezentativnim rezultatom stekli su još atletičarka Marijana Goranović i stonoteniser Filip Radović, a doživotna naknada sleduje ih nakon navršenih 35 godina života.

Zakonom o sportu starosna granica za doživotnu mjesečnu naknadu, stečenu na osnovu utvrđenog statusa vrhunskog sportiste pomjerena je s 40 na 35 godina.

“Na taj način Vlada Crne Gore želi jasno da stavi do znanja koliko cijeni uspjehe naših vrhunskih sportista koji su na najbolji mogući način promovisali našu državu na najprestižnijim svjetskim takmičenjima”, kazao je ministar Janović.

Baranin se zahvalio Janoviću na podršci, navodeći da mu je to velika satisfakcija za budućnost.

“Preko 20 godina se bavim sportom, iako ranije bavljenje nije bilo na ovom nivou. Nijesmo se mogli takmičiti i učestvovati na velikim takmičenjima. Sada imamo sve uslove, tako da sportista može samo da trenira i posveti se pripremama za takmičenje”, kazao je Baranin.

On vjeruje da će to biti motiv za ostale osobe s invaliditetom da počnu trenirati.

“Trudiću se da i u budućnosti na najbolji mogući način predstavim Crnu Goru na evropskim i svjetskim takmičenjima”, rekao je Baranin.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta, Igor Tomić kazao je da su svi u toj sportskoj asocijaciji ponosni na Baranina, navodeći da je on tipičan primjer viteza u paraolimpijskom sportu sa više od 20 godina dugom sportskom karijerom.

“Baranin je svjedok razvoja paraolimpizma u Crnoj Gori. On je zaslužio da dobije rješenje i uživa u svim privilegijama koje ono nosi kao sportista s ostvarenim vrhunskim sportskim rezultatom. Ponosan sam što je POK jedan od inicijatora u izradi nacrta novog Zakona o sportu da se granica spusti na 35 godina”, kazao je Tomić.

On se zahvalio Ministarstvu sporta i timu koji je radio Zakon što je prihvatio sugestiju.

“Drago mi je što smo u prilici da se radujemo plodovima tih zakonskih odredbi. To je poruka cijele države Crne Gore kako se treba odnositi i kakvu pažnju treba da imaju vrhunski, ne samo sportisti, već izuzetni ljudi među osobama s invaliditetom. To su konkretne stvari koja njima riješavaju životna ptanja”, kazao je Tomić.

Pripremila: Marina Vujačić

Izvor: Agencija Mina

Pročitano 2945 put(a)

Back to top