petak, 21 decembar 2018 23:46

Marijana Goranović i Filip Radović obilježili 2018.

Autor:

NAGRADE PARAOLIMPIJSKOG KOMITETA

Atletičarka Marijana Goranović najbolji je sportista u 2018. godini, u tradicionalnom izboru Paraolimpijskog komiteta.

Goranović je ove godine osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Berlinu.

“Srećna sam i zadovoljna što je ta čast ove godine pripala meni. Hvala treneru Veljku Čegaru, predsjedniku Igoru Tomiću. Naredna godina je veliki izazov za mene i sve paraolimpijce. Obećavam da ćemo nastaviti kontinuitet dobrih rezultata i predstavljanja svoje države u najboljem svjetlu“, kazala je Goranović.

Ona je čestitala ostalim paraolimpijcima na ostvarenim rezultatima u ovoj i poželjela još bolje u narednoj godini.

Za najuspješnijeg mladog sportistu proglašen je stonoteniser Filip Radović, četvrtfinalista Svjetskog prvenstva u Celju.

Radović je osvajač zlatne medalje na Masters turniru u Laškom, dok je bio bronzani u Bratislavi.

On je trenutno sedmi na Svjetskoj seniorskoj rang listi, a drugi u konkurenciji juniora.

Za najuspjesnijeg trenera u 2018. godini proglašen je trener Marijane Goranović i atletske reprezentacije Crne Gore, Veljko Čegar.

Nagradu za izuzetan sportski rezultat u 2018. godini dobili su stonoteniserka Slobodanka Gurešić (srebna medalja na Univerzitetskim sportskim igrama u portugalskoj Koimbri), atletičrka Maja Rajković (četvrtoplasirana u bacanju koplja i kugle u Berlinu) i šahista Predrag Nikač (četvrti na Svjetskom seniorskom prvenstvu za osobe bez i sa smetnjama vida u grckom Halkidikiju).

Zlatne plakete za podršku Paraolimpijskom komitetu Crne Gore uručene su Ministarstvu sporta, Crnogorskom olimpijskom komitetu i Glavnom gradu.

Specijalno priznanje uručeno je i prvom sponzoru POK – Crnogorskom elektroprenosnom sistemu.

Predsjednik POK, Igor Tomić kazao je da je 2018. bila još jedna istorijska godina za paraolimpijski pokret.

„To je četvrta godina u kojoj smo Crnoj Gori uspjeli da donesemo seniorsku medalju sa evropskog ili svjetskog takmičenja. Imali smo preko 50 realizovanih aktivnosti, od kojih su 37 bile međunarodnog karaktera. Naši paraolimpijci su osvojili 55 medalja. Ovo je godina u kojoj smo osjetili i surovu gorčinu sportske nesreće”, kazao je Tomić.

On je podsjetio da je Rajković jedan hitac dijelio od evropske medalje u Berlinu, kao i da je Predrag Nikač završio kao četvrti sa pola boda iza tri ruska majstora šaha na Svjetskom prvenstvu u Halkidikiju.

“Baranin je osvojio dva peta mjesta na EP u Berlinu. Na kraju godine smo koju nijesmo mogli da realizujemo bez podrške Ministarstva sporta, Crnogorskog olimpijskog komiteta, Glavnog grada i CGES, prvog sponzora POK”, kazao je Tomić.

Ministar sporta, Nikola Janović kazao je da se država ponosi svojim paraolimpijcima, navodeći da će sportisti osobe sa invaliditetom uvijek imati njegovu i podršku tog vladinog resora.

„Kao sportistista divio sam se paraolimpijcima, jer čovjek prvo treba da se izbori sa samim sobom a poslije sa protivnikom. Vi ste najbolji dokaz toga. Čestitam vam na nastupima, ponosan sam na vaše rezultate. Trudili smo se da se u novom Zakonu o sportu osjećate vrijednim i uvaženim, da vaši rezultati ne ostanu nezapaženi”, kazao je Janović.

Predsjednik COK, Dušan Simonović naglasio je da priznanje doživljava kao pažnju, ali i obavezu na dodatne akcije za dobro sportistima.

“Svjedok sam vašeg rasta i izrastanja u ozbiljnu i respektabilnu, sportsku, ali i humanu organizaciju. To ste potvrdili kod nas, ali i na međunarodnom planu. Čestitam vam na rezultatima i želim van nove uspjehe”, kazao je Simonović obraćajući se paraolimpijcima.

Preuzeo s portala Vijesti

Pročitano 4078 put(a)

Back to top