četvrtak, 07 mart 2019 11:38

PKCG: Potpisani ugovori s 15 sportista

Autor:

Paraolimpijski komitet (POK) potpisao je juče ugovor o stipendiranju s 15 sportista, saopšteno je iz krovne sportske asocijacije osoba s invaliditetom.

Predsjednik POK, Igor Tomić kazao je da je ponosan jer je ta asocijacija zahvaljujući Ministarstvu sporta i mladih potpisala rekordan broj ugovora, navodeći da će ove godine za stipendiranje izdvojiti 21,6 hiljada EUR.

On je naglasio da će stipendije dobiti sportisti iz šest sportova, koji su na programu Međunarodnog paraolimpijskog komiteta.

Tomić je najavio da će POK stipendirati atletičare Radmila Baranina, Marijanu Goranović, Maju Gojković, Miloša Ranitovića, Miloša Spajića i Mirnesa Ramovića, parabiciklistu Danila Gojkovića, golbaliste Marka i Nikolu Nikolića, stonotenisere Filipa Radovića, Milijanu Ćirković i Slobodanku Gurešić i plivača Iliju Tadića.

Biće stipendirani i perspektivni skijaš Petar Kasom i plivač Andrija Đurović.

„Iskrenu zahvalnost državi Crnoj Gori i Ministarstvu sporta, na čelu s ministrom Nikolom Janovićem, na kontinuitetu podrške paraolimpijskom pokretu. Ove godine dobili smo rekordnih 160 hiljada EUR za program u predolimpijskoj, veoma zahtjevnoj godini koja nas očekuje. Doživjećemo podršku kao iskren vjetar u leđa za još jači prosperitet, napredak i jaču energiju POK“, kazao je Tomić na konferenciji za novinare.

On je naglasio da će crnogorski paraolimpijci na pravi način znati da cijene tu podršku i da joj odgovore kao što su i do sada radili na najvećim sportskim svjestkim smotrama reprezentujući Crnu Goru na dostojanstven način sa impoznatnim rezultatima.

„Naše paraolimpice očekuje čak šest velikih takmičenja – šampionati svijeta u atletici, plivanju i šahu za osobe sa smetnjama vida, evropska prvenstva u stonom tenisu i golbalu i Evropske igre mladih. Zahtjevan program, ali ostvariv uz podršku Ministarstva i energije naših paraolimpijaca kojih je sve više“, rekao je Tomić.

On je naglasio da pokret ima svoju vrijednost, ne samo u sportskom, već u smislu crnogorskog života.

„Paraolimpijski pokret je lijepa slika Crne Gore u ljudskom, humanom i inkluzivnom smislu. Naša djeca i sportisti šalju jednu poruku na koju treba da se ponosimo u svijetu“, rekao je Tomić.

On je naglasio da je 2019. velikog jubileja POK, u kojoj ta asocijacija proslavlja deset godina od prijema u Međunarodni paraolimpijski komitet.

„POK iz godine u godinu, od 2007. i osnovanja, 2008. i nastupa Dušana Dragovića na Igrama u Pekingu, 2009. i priznanja do danas, je porastao višestruko u svakom smislu, po broju sportova koje praktikujemo, stručnih ljudi koji rade sa našim sportistima i stručnjaka iz regiona koji su naši saradnici, kao i po broju sportista koji su uključeni u profesionalni, ali i rekreativni nivo, koji ne zapostavljamo i koji znači mnogo u rehabilitaciji naše djece i omladine osoba sa invaliditetom“, rekao je Tomić.

Predsjednik Skupštine POK, Goran Macanović kazao je da je ponosan što su potpisani stipedijski ugovori sa 15 mladih nada crnogorskog paraolimpijskog sporta.

„Vjerujem da će to biti podstrek za postizanje dobrih rezultata i u ovoj godini. Zahvalnost Ministarstvu sporta i mladih na dobroj podršci POK, posebno ako se ima u vidu činjenica da je prije tri godine naš budžet bio 80 hiljada. Vjerujem da će podršku biti na ovom ili većem nivou. Pokret se sve više širi. Volio bih da primjer Ministarstva sporta i mladih bude lokalnim samoupravama da posebnu pažnju posvete i sportskim klubovima osoba sa invaliditetom“, kazao je Macanović.

 

Preuzeto s Agencije Min@

 

 

Pročitano 2452 put(a)

Back to top