četvrtak, 30 mart 2023 09:54

U Skupštini otvorena izložba umjetničkih radova osoba s autizmom Pričam ti priču

Written by

Izložba Pričam ti priču, u okviru koje će biti predstavljeno oko 30 umjetničkih radova osoba s autizmom, otvorena je juče u Skupštini Crne Gore. Događaj je organizovan u susret 2. aprilu, Svjetskom danu osoba s autizmom, u saradnji s NVO Niste sami, Fondacijom Ognjen Rakočević i Udruženjem AUTIZAM – NEVIDLJIVE OSOBE.

Na ovaj način, crnogorski Parlament, kao predstavnički dom svih građana, daje doprinos akciji čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o svakodnevnim problemima s kojima se suočavaju osobe s autizmom i njihove porodice, a koji često ostaju nevidljivi za širu zajednicu, poručili su iz Skupštine Crne Gore.

Otvarajući izložbu, predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, kazala je da podaci za Crnu Goru govore da oko 4000 djece na nivou države ima neki oblik iz spektra autizma, podsjetivši da je Skupština Crne Gore 2016. donijela Zakon o dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti čime je definisana obaveza formiranja Nacionalnog Centra za autizam.

Predsjednica Skupštine je, ukazujući na problem i potrebu decentralizacije i otvaranja ekspozitura ovakvih centara i u drugim gradovima Crne Gore, istakla da je ponosna što je Skupština Crne Gore 27. saziva, usvojila Predlog zakona o dopuni zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim se predviđa formiranje Nacionalnog Registra za osobe sa autizmom.

„Registar će predstavljati sveobuhvatnu i cjelovitu, metodološki standardizovanu i kontinuirano ažuriranu evidenciju osoba s autizmom na teritoriji Crne Gore, a Zakonom su propisani nadležnost, način prikupljanja, vođenja i obrade podataka koji se koriste za osiguravanje transparentnosti postupka njihovog praćenja i liječenja. Ovo je prvi korak prema ostvarivanju brojnih prava za koja su osobe s autizmom do sada bile uskraćivane ili su ih ostvarivale djelimično i otežano, kazala je Đurović.

Ona je navela da je, ipak, evidentno da djeca i odrasli s autizmom od države ne dobijaju dovoljnu podršku, a svijest društva kao cjeline još uvijek nije toliko razvijena da bi ih prihvatila kao ravnopravne i jednako vrijedne članove zajednice, te iz tog razloga, kako je naglasila, nadležni organi u Crnoj Gori moraju posebnu pažnju posvetiti djeci s autizmom „jer se stepen demokratizacije jednog društva najbolje iskazuje kroz odnos države prema najranjivijim kategorijama stanovništva”.

„S ovog mjesta želim da poručim svoj djeci i odraslim osobama s autizmom da nisu sami i nevidljivi, da su dragocjeni članovi našeg društva i da će u Skupštini Crne Gore uvijek imati pouzdanog partnera i otvorena vrata za svaku vrstu pomoći i podrške. Misija svih nas mora biti traženje sistemskih rješenja za vaše probleme, s akcentom na one s kojima se suočavaju djeca prema kojoj imamo posebnu odgovornost“, zaključila je Đurović.

Predsjednica Fonadacije Ognjen Rakočević Valentina Rakočević kazala je da organizovanjem izložbe u svojim prostorijama, Skupština Crne Gore daje veliki doprinos obilježavanju Svjetskog dana osoba sa autizmom i pokazuje da „kao predstavnički dom svih građana stoji iza nas i naše djece”.

Ona je izrazila uvjerenje da će današnji  događaj podići svijest javnosti o problemima s kojima se susreću osobe s autizmom i njihove porodice, te da će im društvo  pružiti pomoć i podršku u borbi koju svakodnevno vode.

„Ovim putem pozivam javne ustanove i društveno odgovorne kompanije da učestvuju u dobrotvornoj akciji otkupa radova koje su naša djeca pripremila ovim povodom, a sva sredstva biće usmjerena za opstanak bjelopoljskog Udruženja roditelja Oaza, kako bi prodajom radova koje sami izrađuju obezbijedili sredstva za naredna tri mjeseca. Pokažimo im da ni oni nijesu nevidljivi i da nijesu sami“, kazala je Rakočević.

Izvor: Portal Skupstina.me

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 398 put(a)

Back to top