ponedeljak, 03 april 2023 11:32

Mlada Kolašinka osvojila desetine nagrada: Helena povezala nauku i muziku

Written by

Talenat i ljubav prema muzici mlada Kolašinka Helena Vuković minulih godina potvrdila je desetinama prvih i drugih nagrada na pijanističkim takmičenjima, a znanje i trud u oblasti prirodnih nauka te učenice devetog razreda Risto Manojlović ozvaničeni su nedavno osvojenim prvim mjestom na Državnom takmičenju iz biologije, kao i lani osvojenim prvim mjestom na Olimpijadi znanja iz biologije, u kategoriji osmog razreda osnovne škole. „Vježbala sam svakoga dana, a u periodu pred sama takmičenja i po pet i šest sati dnevno. Bilo je potrebno uložiti dosta truda, rada i vremena kako bi kompozicije doveli do savršenstva. Međutim, vježbanje klavira mi nikada nije predstavljalo teret, naprotiv uživala sam u zvuku svakog tona i to je nešto što me ispunjavalo", kaže Vuković.

Pored toga, Helena stiže da bude i uspješna članica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana, pa je mnogo zanima i posvećena je edukaciji iz oblasti prava djeteta.

Helena je Školu za osnovno muzičko obrazovanje završila prošle godine. Svirala je klavir na mnogim međunarodnim i državnim takmičenjima pijanista i donijela 12 prvih i četiri druge nagrade.

„Posebno bih izdvojila osvojenu prvu nagradu, s maksimalnih 100 bodova na Festivalu Muzičko proleće, koji je održan u Smederevu. Za svako takmičenje sam se, zajedno s svojim nastavnikom, spremala po nekoliko mjeseci. Vježbala sam svakoga dana, a u periodu pred sama takmičenja i po pet i šest sati dnevno. Bilo je potrebno uložiti dosta truda, rada i vremena kako bi kompozicije doveli do savršenstva. Međutim, vježbanje klavira mi nikada nije predstavljalo teret, naprotiv uživala sam u zvuku svakog tona i to je nešto što me ispunjavalo", kaže Helena.

Muzika joj je, objašnjava, donijela dosta lijepih stvari i naučila je mnogo čemu. Zbog nagrada koje je osvojila na takmičenjima postala je i korisnica stipendije Ministarstva prosvjete, koja se svake godine dodjeljuje talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola. Pored toga, kaže, muzika je pomogla da razvije disciplinu, ali i podstakla da bude što istrajnija i upornija.

„Međutim, u osmom razredu osnovne škole javila se ljubav prema prirodnim naukama, pogotovo biologiji. Sticanje novih znanja iz ove grane prirodnih nauka, što podrazumijeva izučavanje postanka i evolucije različitih organizama, njihove građe, ponašanja, međusobnih odnosa, generalno svijeta koji nas okružuje, privlačilo mi je pažnju i bilo mi je jako zanimljivo. Imala sam želju da svoje kapacitete usmjerim ka izučavanju te nauke, što je i prepoznala moja profesorica biologije Danica Bulatović, koja mi je i predložila i dodatno motivisala da svoj talenat i znanje iskažem i na državnom takmičenju", objašnjava Helena.

Prema njenim riječima, zanimljiva je činjenica da je mnogo djece koje zanimaju prirodne nauke, istovremeno zainteresovano i talentovano za muziku. Tvrdi da su „nauka i muzika povezane". Helena bi voljela da njen budući poziv bude vezan za prirodne nauke, a naročito je zanima medicina „kao nauka u kojoj ljekari, pored ogromne količine znanja, treba da imaju i želju da pruže pomoć drugima". Preduslov da bi njeni vršnjaci i ona ostvarili svoje snove, kako kaže, je „kvalitetno obrazovanje u koje treba ulagati".

„Među mojim vršnjacima jedna od aktuelnih tema trenutno je upis u srednju školu. Složićemo se da u Kolašinu nema velikog izbora srednjih stručnih škola, kao ni smjerova u gimnaziji. Samim tim, mnogi se odlučuju da željenu školu upišu u nekom drugom gradu, što za sobom povlači život u učeničkom domu ili kod rodbine. Nažalost, većina djece nema uslove za takav način života i školovanja i zbog toga su prinuđeni da upišu neku školu u kojoj se ne pronalaze potpuno, što dovodi do sve slabijeg postignuća i uspjeha", kaže ona.

Helena objašnjava da joj fali to što u rodnom gradu ne postoji, recimo, Omladinski klub. Takav klub vidi kao „prostor koji će koristiti za edukaciju, druženje, predstavljanje ideja mladih, ali i organizovanje aktivnosti kroz koje će razvijati svoje vještine i znanja". Prema njenim riječima, u Kolašinu ima dosta kulturnih dešavanja, „ali da bi organizatori trebalo više da osluškuju interesovanja mladih i da sadržaje prilagođavaju u skladu s time".

Učestovala je na mnogim kampovima, seminarima. Iako je završila muzičku školu, kad god ima slobodnog vremena, rado se vraća sviranju klavira. Voli da istražuje i uči nove kompozicije iz različitih muzičkih epoha. Zanimaju je filmovi, naročito naučna fantastika. Privlače je i putovanja, jer, kako objašnjava Helena, to je prilika za „upoznavanje s kulturama i običajima drugih naroda".

Mnogo pažnje poklanja i neformalnom obrazovanju.

„Poklanjam mnogo pažnje neformalnom obrazovanju. Kao meni najdražu aktivnost, koju je organizovao Ombudsman, zajedno sa zlatnim savjetnicima, izdvojila bih Kamp Imam prava da znam svoja prava, koji se održao u oktobru prošle godine u Sutomoru. Glavna tema Kampa bila su prava djece i institucija Zaštitnika, u okviru kojih su se kreirali promotivni flajeri, kroz čiju smo se izradu podsjetili kome, kada i kako treba da se obratimo, ukoliko se nalazimo u situaciji koja ugrožava naša prava. Jedna od uloga zlatnih savjetnika je da vršnjacima u svojim sredinama prenose informacije o dječijim pravima i mogućnostima njihove zaštite, kao i o postojanju i ulozi institucije Ombudsman, ali zlatnih savjetnika", objašnjava Helena.

Bila je učesnica Naučnog kampa Igra znanja i vještina, koju organizuje NVO Cellula. Dopalo joj se što je glavna tema tog kampa bilo poznavanje ljekovitih, jestivih i otrovnih biljaka. Osvojila je i nagradu za najkreativniju fotopriču, na temu Ljekovite biljke Crne Gore. Kroz svoj rad „Ljekovita riznica sjevera" predstavila je ljekovite biljke karakteristične za sjever naše države, a koje se mogu pronaći u kolašinskoj Botaničkoj bašti. Pohađala je i Školu dječjih prava, koju je organizovalo Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG). Bila je nedavno i polaznica Zimske škola nauke, koju organizuje NVO Prona. To je bila prilika, kaže Helena, da se upozna s metodikom naučno-istraživačkog rada, i ta škola joj je, tvrdi, jedinstveno iskustvo.

Izvor: Portal Vijesti

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 358 put(a)

Back to top