ponedeljak, 18 septembar 2023 12:20

Zgrabi knjigu i posjeti Anderva knjiga (Anderva book)

Written by

Jesenji sajam knjiga biće održan u Nikšiću od 23. do 27. septembra.

Od 23. do 27. septembra u holu Nikšićkog pozorišta biće održan treći Jesenji sajam knjiga Anderva knjiga (Anderva book) koji se ove godine održava pod sloganom Iskoristi dan. Zgrabi knjigu (Carpe Diem. Carpe Librum).

I ovogodišnje izdanje sajma sastojaće se iz dva segmenta, jednog namijenjenog djeci, i drugog odraslima. Iako je svečano otvaranje zakazano za 23. septembar, u 19.00 časova, kada će nastupiti gitaristički duo Srđan Bulatović i Darko Nikčević, toga dana, tačno u podne, biće kolažni program za djecu, a nastupiće dječji hor Zahumlja i članovi kluba Art viva dance.

Programi za najmlađe počinjaće svakog dana u podne, dok će štandovi na kome će posjetioci moći da kupe knjige, ali i druže se s izdavačima, biti otvoreni od 10.00 do 21.00 čas.

Promocija knjige Svijet se vrti kao čigra, pisanje je dječija igra, uz učešće članova Kluba malih-valikih pisaca Biblioteke Njegoš, planirano je za 24. septembar. Tog dana, u 16.00 časova, prof. dr Janko Andrijašević govoriće na temu Dometi humanistike i umjetnosti u doba tehnokratije, dok je u 17.30 časova planiran razgovor s piscem Maclejem Plazom. Dan će zatvoriti Marko Šelić Marčelo, a diskusija na temu Ima li književnost pravo da ćuti zakazana je u 19 časova.

Program 25. septembra otvoriće mladi reporter UNICEF-a koji će razgovarati na temu Borba protiv vršnjačkog nasilja, dok će dnevni program za odrasle početi promocijom knjige Rok poeta Milan Mladenović, autora Zlatomira Gajića. Nakon toga, uslijediće promocija literarnih biografija Portret političara u mladosti i Roman o BiljaniDragana Lakićevića Lakasa, kao i Nadziranje demokratije, prof. dr Slaviše Orlovića.

Mališani će 26. septembra imati priliku da se druže s piscem Dejanom Đonovićem, dok će odrasli imati priliku da prisustvuju promociji romana Četiri smrti i jedno vaskrsenje Fjodora Mihajloviča, autora Zorana Živkovića, kao i književnom dijalogu s prof. dr Sonjom Tomović Šundić. Program će zatvoriti promocija romana Unutrašnje more Danice Vukićević.

Jesenji sajam knjiga završava se 27. septembra panel diskusijom (R)evolucija ženskih prava, koja je zakazana za 13.00 časova, a na kojoj će učestvovati prof. dr Margareta Bašaragin, Slavenka Drakulić, mr Božena Jelušić, doc. dr Branka Bošnjak, Marina Vujačić, Bojana Jokić i mr Fana Delija.

Organizatori sajma Anderva knjiga (Anderva book) su JU Narodna biblioteka Njegoš i Opština Nikšić u saradnji s Ministarstvom kulture i medija Crne Gore.

Izvor: Portal Vijesti

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 260 put(a)

Back to top