petak, 13 oktobar 2023 10:26

Međunarodni filmski festival "Uhvati film" od 11. do 15. oktobra u Novom Sadu

Written by

Međunarodni filmski festival Uhvati film održaće se od 11. do 15. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada, a publika će biti u prilici da pogleda 32 kratkometražna filma iz svih krajeva svijeta.

Pod sloganom Pokrenimo promene, ovaj 21. Festival po redu prvog dana će ponuditi izbor filmova sa prethodnih izdanja Uhvati film-a, koje je spremio tim Festivala. Gledaoci će biti u prilici da pogledaju filmove Viki, Gluva ljubav i Lica, koji će ih podsjetiti zašto je Uhvati film festival filmova koji mijenjaju perspektive.

Od četvrtka, 12. oktobra do nedelje, 15. oktobra, od 18 časova, u Kulturnom centru Novog Sada, publika će uživati u 29 kratkometražnih filmova iz 18 država svijeta. Iz organizacije navode da su filmovi igrani, dokumentarni i animirani, uz napomenu da su sve projekcije besplatne.

U četvrtak, 12. oktobra, održaće se tribina Pokrenimo promene: snaga pojedinca, a gošća će biti Milica Knežević, aktivistkinja, koja svoj profil na društvenim mrežama koristi za širenje svijesti o pristupačnosti i rušenje stereotipa i predrasuda prema osobama s invaliditetom.

Naredni dan, 13. oktobar, rezervisan je za temu umjetnosti, a u okviru tribine: Pokrenimo promene: Snaga umetnosti, gostovaće autor filma Hortenzija iz Albanije, Gentian Minga i producent turskog filma Nečuvene stvariFatih Bašdemir (Fatih Başdemir). Oni će zajedno s publikom govoriti o moći filma da utiče i mijenja stvarnost.

U subotu, 14. oktobra, tema dana je ljubav. Na tribini Pokrenimo promene: snaga ljubavi i strasti, David Todorović, autor filma Treća sreća iz Crne Gore i aktivistkinje Sanja Marković i Anđela Stojanović, govoriće o predrasudama prema osobama s invaliditetom kao partnerima i zapitati se da li je ljubav svima dozvoljena?

Festival se završava razgovorom, u nedelju, 15. oktobra, Pokrenimo promene: snaga porodice. Gošće su: Jelena Šebez, poznatija po svojim profilima na društvenim mrežama kao Jelena dnevnik autistične mame i Tatjana Poljak, predsednica Udruženja Realno koje je pokrenulo inicijativu da i osobe sa psihosocijalnim invaliditetom nakon 18. godine imaju personalne asistente. Ove dvije mame istaće važnost podrške porodice osobama s invalidetom, ali i važnost sistemske podrške.

Kao i prethodne godine, svi filmovi će biti opisno titlovani, audio-opisani i sinhronizovani na srpski. Govorni sadržaji prevode se na srpski znakovni jezik. Bioskop Kulturnog centra Novog Sada, gdje se održava Uhvati film, pristupačan je za osobe s fizičkim invaliditetom. Time, Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji filmski festival u regionu, jer je pristupačan osobama s invaliditetom.

Uhvati film jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti, a već 21 godinu uspješno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnas, od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit, od 2017. u Banjoj Luci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner, kao i u Kotoru u realizaciji ART 365 iz Podgorice.

Izvor: Portal Dnevnik.rs

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 228 put(a)

Back to top