sreda, 12 februar 2020 11:55

U dvorcu Sant'Elmo rukohvat umjetnosti osobama oštećenog vida otkriva ljepote Napulja

Autor:

Već nekoliko godina panorame kojima se možemo diviti iz dvorca Sant'Elmo u Napulju vidljivije su i osobama s oštećenjem vida.
To je zasluga genijalnog projekta, koji je realizovao Paolo Pudu, koji je diplomirao na akademiji lijepih umjetnosti u Napulju. Paolo je kreirao rukohvat koji uz pomoć korišćenja Brajevog pisma, prikazuje nesvakidašnje ljepote mjesta u okruženju.

Naziv projekta jeste “Follow the shape“, odnosno “prati oblik”, a ima za cilj da osobama s oštećenjem vida približi ljepote Napulja, koji će dodirom ostvariti kontakt sa ovim rukohvatom od čelika.
Riječi koje se odnose na ovaj projekat su iz knjige „zemlja i čovjek“, 1947, Đuzepea de Lorenca. Riječ je o putanji, više maštovitoj nego deskriptivnoj, koja želi da pomogne osobama s oštećenjem vida da na jedan novi način uživaju u gradu i u panorami dvorca Sant Elmo.

Na mjestu starog, instaliran je novi rukohvat zahvaljujući Ministarstvu dobara, kulturnih aktivnosti i turizma (oblast savremene umjetnosti), u saradnji sa udruženjem Amići di Kapodimonte (Amici di Capodimonte). Projekat iz 2017. pobijedio je na petom izdanju konkursa Projekat za dvorac“ koji je usmjeren na temu Drugačiji pogled, relacije, odnosi. 

Tekst preuzet s fejsbuk stranice Saveza slijepih Crne Gore

Pročitano 2344 put(a)

Back to top