nedelja, 11 jun 2017 15:05

Iskustvo djevojke s invaliditetom

Autor:

Ako počinješ da se zabavljaš s devojkom s invaliditetom spremi se na pitanja poput: “Jao, šta će ti ona takva, nađi neku "normalnu"”, i na kopanje po tvom (i njenom) seksualnom životu, “kakva je, kako vam ide” i slično. Pritisak ljudi sa strane povremeno će biti ravan onom pred eksploziju bombe, pa nećeš znati šta da radiš s tim haosom između želje da probaš s njom, i frke od okoline. “A od čega je "bolesna", a šta joj je, a što baš nju, a kakva je u krevetu” - evo uvoda za žurku ukoliko pomišljaš da izlaziš sa djevojkom s invaliditetom. Vjerovatno ti je dovoljna frkica što si, uopšte, skontao da se na takvu ribu ložiš, još ti samo fale komentari. Možda ti posle ovog teksta bude lakše. Ili još gore.

Prije svega, da ti kažem, muvali su nju i prije, i  naravno svakakvih kretena je bilo. I baš zato je naučila da dobro odabere kome će da se posveti u bilo kom smislu. Tako da, ako si se pojavio, recimo, s uredno začešljanom kosicom, nabudženim sunčanim cvikama i bijeloj košulji, pa misliš da će da se onesvojesti čim te vidi jer si se udostojio da je tako drugačiju, o ti božanstvo, pogledaš, zajebao si se, da znaš. Meni su se, recimo, povremeno nudili i onlajn sa predlozima za udaju, šemu, ma svašta. I još su mislili da treba da im budem zahvalna što me "eto iako sam takva" hoće. Tako me je u Studentskom parku dok sam čitala knjigu startovao neki skroz mator lik uz sve moguće komplimente. Lijepo kaže čovjek, traži ženu, pa izgleda računa da sam ja očajna i da pristajem na sve. Jedan mi je pomenuo druga koji ima baš veliku kuću, a meni bi bilo taman da se obezbijedim finansijski. Isto tako su do mene dopirale insinuacije da treba "iskoristiti priliku" ako ti se, recimo na seminaru ili gdje mi se već, ukaže prilika, jer ko zna kada će sledeća. Okej, da li ste normalni? Kad sam pomenula da želim da raskinem sa dečkom, čula sam i to da treba malo da razmislim jer, eto, on me prihvata, a ko zna kad i da li će neki sledeći da poželi da me smuva. U suštini, koliko god budala da je devojku s invaliditetom startovalo i takvim predlozima, ne ona nije očajna, i ne, neće po svaku cijenu pristati na vezu. I ne, to što si joj prišao ne znači da će ti odmah pasti pod noge. Ćao.

Spisak ortaka s kojima sam bila super kul i koji su me zvali i dolazili u svako doba je onako, prilično dugačak. Od srednje škole preko studentskog doma gdje je bilo onog standardnog okupljanja uz vino i cigare, princip je bio isti - ja sam sve naj, ali... Ovo „ali“ je u suštini značilo da su se neki od njih otvoreno, a neki skriveno ložili na mene. Jer ja eto, nisam društveno prihvatljiv model ljepote i prosječnosti. Mnogima sam, normalno, bila baš to, samo super drugarica, nebesima hvala. A čudnih momenata bilo je na pretek. Sjedi lik, gleda me ravno u oči i govori "jao ti si tako lepa", ono, veče, mjesečina, pijemo sokić na klupici, i ja pomislim, ok, ovaj će sad da me poljubi, a on nastavi da filozofira dalje.

Jedan mi je slao savršeno sročene poruke koje su više ličile na ljubavne nego na drugarske i tako me zbunjivao mjesecima jer nisam znala šta tačno hoće. Sa nekim drugim sam cijelu noć pila vino, u farmerkama i uskoj majici, i i meni i njemu je bilo jasno da se nešto dešava, ali svanulo je pa smo se posle pravili kao da ništa nije bilo.

Znači, ako ti se dopada devojka s invaliditetom, shvatićeš da vjerovatno ima dosta muškaraca oko sebe. I ako hoćeš da budeš pravi drugar koji će da dolazi usred noći i donese cigare, samo naprijed. Ali ako imaš taj osećaj da ti je baš privlačna, a nemaš hrabrosti da išta pokreneš jer je komplikovano i društveno neprihvatljivo, ukloni se sam. Ona ortaka ima dosta, vjerovatno joj treba nešto konkretno, a ne dodatna zbunjujuća situacija. Dečko, na primer.

Nemoj da smaraš muvanjem izokola, komplimentima, slatkim porukama, cimanjem preko mesindžera slanjem svojih selfija, i linkova ka omiljenim pjesmama, a da ni sam ne znaš šta od nje hoćeš. Najlakše će biti i tebi i njoj ako odmah kažeš šta ti je na umu.

Znam da ti je frka kada da ta tako zanimljiva devojka koju gledaš za stolom sa druge strane kafića, ustane i skontaš da, ups, ima recimo krive noge, tipa ja. Ili te odmah prođe volja da je muvaš, ili kontaš da, ipak, priđeš, al ne znaš šta bi. Isto tako je gadna situacija kad ne prečešljaš dobro njene fotke na fejsu, pa skontaš da je baš dobra riba, al ne skontaš da recimo, ne vidi. (Ja najviše volim kad mi udeljuju komplimente pa ih se otresem rečenicom "Jesi video što su mi zgodne štake?" Ili nestanu ili ostanu, kakav filter za prečišćavanje, hvala majci prirodi ili ljekarskoj grešci jel’.) U svakom slučaju, prosto je, samo reci otvoreno ono što želiš u tom trenutku. Znači, šta god da je to.

Vezu, al’ da niko ne zna? (OK, ovo bolje nemoj da joj predlažeš). Vezu u fazonu "ajmo pa da vidimo gde će da nas odvede"? Nije mala, može da preživi istinu. Šta god da je, razjasni prvo sa sobom, pa joj se obrati, i nemoj, brate, da lažeš. Uvek sam najviše voljela one koji mi najdirektnije kažu ako hoće seks ili šta god sa mnom. Tako mi je jedan od likova s kojima sam svojevremno se super družila, najopuštenije "prorekao" da ćemo garantovano imati seks u liftu. Rekla sam, važi, baš da vidimo. Isti taj lik me je, dok smo sjedeli negdje napolju, najopuštenije poljubio u vrat. Nisam mu udarila šamar, i pravila se fina, cijenim kad neko ima petlju i ne boji se onoga što osjeća, makar i da ne otkidam na njega u tom trenutku. Isto tako sam od nekog narednog dobila predlog za seks bez zaštite. Rekoh, baš si fino zamislio, kako da ne. Al opet, lik je bio iskren. Hvala lijepo.

Nemoj da podrazumijevaš da pojma nema šta je to, i da se nikad nije bila sa kim, u najmanju ruku. Ako ništa, toliko je već seksualnih situacija razmrsila prijateljima, i toliko je problema odslušala i riješila, (a šta je tek sama prošla, to samo možeš da nagađaš) da je sigurno doktorka za seks, u kom god hoćeš smislu. Lijepo je pitaj, šta može i kako, jel ima neke tehnike, šta joj ide na nerve, šta joj je super. Nema načina da saznaš, osim ako direktno ne izgovoriš. I definitivno ćeš bolje proći ako pitaš sad, dok još niste počeli, nego da te nešto iznenadi kad ste zapetljani u čaršav, i nemate pojma šta dalje da radite. Tako sam ja recimo, lijepo objasnila koja mi poza najviše odgovara, u svakom smislu. Lik pitao, ja rekla, problem riješen.

U svakom smislu, ako ste već tu negdje blizu veze. Nemoj da očekuješ da će ona da ti objašnjava, rešava, crta, da će da te cima i da bude ljubazna i super u svakom trenutku, jer si ti eto, odlučio da joj daješ šansu. Da ti kažem, i ona tebi daje šansu i to veliku. Ako te pita za pomoć u fizičkom smislu to je znak velikog povjerenja, samo ukapiraj to na vrijeme, i nemoj je ni u ludilu zezati zbog toga ni za sto godina, ubiće te na spavanju.

Tako je mene dečko nosio da piškim, kad sam povrijedila koljeno. Znači, sve je prošlo od početka do kraja sa sve oblačenjem i svlaćenjem skroz opušteno. I to vam je kao neko vatreno krštenje. Jer invaliditet podrazumijeva svašta, neko kapira to neko ne, i ko na tom prvom ispitu poput ovog primjera padne, i ne treba da ostane. Jer, ako se tvojoj devojci nešto ukoči (kao meni povremeno vrat) moraćeš možda i da joj obučeš veš ili kulahopke. Ali, kapiram da, ako te pale njene noge, neće biti problema.

Tačno, uvek postoji opcija da smuvaš jednostavniju ribu koja može, recimo, da hoda kao da je na modnoj pisti, i sve radi sama, i ne moraš da umjesto nje donosiš stvari iz marketa, i nosi štikle, i niko te nikad neće pitati šta joj je, i zašto si sa njom. To je lakši put. A možeš i da se zaljubiš u ovu drugačiju, Ili da te samo jako privlači. Ili da te šta god, ali da te nekako radi, a da ne umiješ baš da objasniš, da ni ne moraš, jer je super tako kako je.

Jer samo djevojka koja ima invaliditet ima svoju tehniku za, recimo, nošenje kafe u krevet, uz rizik da je ispoliva i po sebi i po tebi. Ali zato kad ti je donese a da nije prosula, biće super, kao da ste se zajedno penjali uz neko brdo i sad ste na vrhu. Pored nje ćeš svakog dana učiti da sve može drugačije, i da iako nije uvijek lijepo ni lako, može da bude makar zabavno.

I da znaš, njoj ne treba neko da joj komplikuje život jer problema ima i bez tebe, treba joj neko ko može da shvati i zavoli to drugačije u njoj. Pokušaj, možda ispadne baš dobra stvar. Možda ispadne i pakao. Pri tom ne znaš šta će se dogoditi dok ne probaš. A to je tako super, zar ne?!Pripremila: Anđela Miličić

Tekst preuzet sa sajta www.wice.com autorke Lane Nikolić

Pročitano 2698 put(a)

Back to top