utorak, 16 oktobar 2018 20:32

„Evo me odmah, samo da odigram jedan tiket“  

Autor:

 

Slagale su se rečenice kao posebne priče za sebe. Iz svake bi mogao nastati novi klip. Ali ovdje je sve na jednom mjestu, crnogorski mentalitet i ne/kultura u saobraćaju u jednom kratkom videu.

Dido i Miga, poznatiji kao Kumare, posjetili su nas kako se ponašamo, ili šta sve doživljavamo u saobraćaju.

Od nove, staklene, zgrade u Staroj varoši, svakakija budala u saobraćaju, pješaka što se koče po pješačkih k'a da su od čelika, prolaska kroz rano crveno, da je namjestim ovom iz susjedne trake da je degažira...

Ipak, za naš doživljaj najefektivnija rečenica koje osobe s invaliditetom čuju svakodnevno u saobraćaju dešava se pred kraj videa. Situacije su različite, ali svaka počinje ili se završava s: „Evo me odmah“, „Samo minut“, „Samo da kupim cigare“, „Evo nemam se gdje parkirati“ ili do ove na koju nas podsjećaju Kumare, dok se parkiraju na mjesto obilježeno, odnosno namijenjeno za vozila osoba s invaliditetom. Dok izlazi iz auta Dido kaže da će „odmah“ a na poziv da mu prijeti kazna „pretvara“ se u osobu s invaliditetom kako istu ne bi platio.

Jer na sve smo spremni za svoje sebično, samo nama važnih minut. Na sve, pa i na invaliditet koji inače ne razumijemo, ne prihvatamo ga plašimo ga se, ili kroz pokušaj zastupanja i odbrane OSI od ovih „nesvjesnih“ Kumara pokažemo u stvari sopstvene stavove.

A u tih minut vozači su vrlo često u situaciji da nas zaista  „degažiraju“ iz susjedne trake.

Izvor: https://www.facebook.com/DidoiMiga/ 

Pripremila: Marina Vujačić

 

 

 

 

Pročitano 3716 put(a)

Media

Back to top