utorak, 03 septembar 2013 12:40

Stiven Hoking: Ljekari su htjeli da me isključe sa aparata za održavanje života

Autor:

Čuveni fizičar, profesor Stiven Hoking (71), otkrio je da se tokom pisanja “Kratke istorije vremena” u jednom trenutku bio razbolio toliko da su ljekari predlagali da ga isključe sa aparata za održavanje života, ali je njegova prva supruga to odbila.

Naime, kako piše “Blic”, ovaj renomirani fizičar je u novom dokumentarnom filmu koji je  o njemu ispričao da je vjerovao da će ga zapaljenje pluća koje je dobio 1985. spriječiti da dovrši čuvenu knjigu,koja je kasnije prodata u 10 miliona primeraka.

Kada su ljekari predložili da ga isključe sa aparata za održavanje života, njegova prva supruga je to odbila, i zahtijevala je od ljekara u Švajcarskoj da ga vrate u Kembridž.

Nakon dugog i iscrpljujućeg  liječenja,  Hoking je izgubio moć govora,  ali je  ipak  uspio da objavi knjigu koja mu je donijela svjetsku slavu. Kako saznaje “Blic”, u novom dokumentarcu Hoking otvoreno govori o svoja dva propala braka, o tome da su mu dvije nedjelje koje je proveo na intenzivnoj njezi bile najteže u životu i kako  mu se zdravlje  stalno pogoršava  zbog oboljenja motoričkih neurona. 

Dokumentarni film o Hokingu poklapa se sa objavljivanjem njegove biografije, a čuveni profesor, koji je već poživio duže nego što se iko od njegovih ljekara usuđivao da prognozira, nada se da će doživjeti još i to da otputuje u svemir s “Virdžin galaktikom”, kompanijom Ser Ričarda Brensona za svemirski turizam, navodi “Blic”.


Izvor: www.blic.rs

Pripremila: Sandra Nedović

Pročitano 1328 put(a)

Back to top