sreda, 30 oktobar 2013 12:45

Tomas Edison

Autor:

U ranoj mladosti, Thomas Alva Edison je pokazao fascinantnu zainteresovanost za mehaničke stvari i hemijske eksperimente.

U prtljažniku automobila, podesio je laboratoriju za svoje hemijske eksperimente i mašinu za štampu, mada ga je slučajni požar primorao da trenutno zaustavi svoje eksperimente.

U 12.  godini, Edison je izgubio gotovo sav sluh, vjerovatno zbog šarlaha ili, kako je vjerovao, kao rezultat incidenta u kojem je bio uhvaćen za uši i podignut na voz u pokretu.

Njegov invaliditet ga nije obeshrabrio, a on je često govorio kako je baš invaliditet sredstvo koje mu je omogućilo da se skoncentriše na svoje eksperimente i istraživanja.

Do svoje 84 godine, Edison je napravio 1.093 patenta, rekord za svoje vreme.

Njegovu laboratoriju u Menlo Parku često su nazivali “fabrika izuma”. Tu je on izumio fonograf, motivisan da pravi materijal koristan za osobe oštećenog vida, baš kao današnje "zvučne knjige."

Sa svojim pronalaskom sijalice 1879. godine  nastojao je da bude inženjer čitavog električnog sistema osvetljenja, koji bi mogao biti podržan u gradu. Prvi komercijalni električni svetlosni sistem je instaliran na Perl ulici u finansijskom distriktu donjeg Menhetna 1882. godine.

Nakon prelaska u veću laboratoriju u West Orange, namjestio je jednu opremljenu mašinsku radionicu, fonograf i fotografije odjeljenja, biblioteku i prateće objekte za metalurgiju, hemiju, obradu drveta i galvanometar ispitivanja, i  počeo da radi na snimanju svog filma.

Tokom 1920. godine Edison je proveo dosta vremena u kući, gdje je nastavio da eksperimentiše. 14. oktobra, 1931. godine, upao je u komu, a umro četiri dana kasnije na svom imanju, Glenmont, u West Orange.

U toku svog života, Edison je uspio da postane ne samo poznati pronalazač, nego i istaknuti proizvođač i privrednik.

Pročitano 2632 put(a)

Back to top