sreda, 30 oktobar 2013 12:47

Hoakin Rodrigo

Autor:

Gitara dugo vremena nije bila smatrana „ozbiljnim“ koncertnim  nstrumentom. Mada u klasicizmu (doba Mocarta, Hajdna, Betovena), postoje djela Đulijana Maura, gitarski repertoar, kao i priprema mandolinskih djela za izvođenje na gitari Antonia Vivaldia, zatim priličan broj transkripcija Bahovih djela prilagođenih gitari. Manje je poznata činjenica da je Paganini bio, takođe, i vrstan gitarista, u njegovom opusu postoje dua za violinu i gitaru.


A onda se pojavio Hoakín Rodrigo (Joaquin Rodrigo) i napisao čuveno djelo  „Concierto de Aranjuez“ (Koncert za Aranhues), jednu od najljepših klasičnih kompozicija za gitaru i orkestar, inspirisan vrtovima palate „Real de Aranjuez“ na kojem su španski kraljevi imali svoje dvorce i božanstvene parkove.

Hoakin Rodrigo je rođen u Saguntu, mjestu u okolini Valensije, 22. novembra 1901. godine. U trećoj godini je ostao bez vida, nakon što je obolio od difterije. Po njegovim riječima, upravo ga je oštećenje vida usmjerio ka muzici.

Prije Rodriga veliki broj djela za gitaru ostavili su Španci: Francisko Tarega, Isak Albeniz i Enrike Granados.

Pored njih veliki i interesantan opus ostavio je i Brazilac Hejtor Vila-Lobos, ali tek dolaskom Hoakína Rodriga i njegovim djelima komponovanim za gitaru, gitara konačno stiče pravo građanstva.

Hoakin Rodrigo je koncert Aranhuez komponovao u Parizu 1939. godine. Tamo je studirao muzikologiju, a uporedo se bavio komponovanjem. Zanimljiv je podatak da on zapravo nije svirao gitaru. U dvadeset trećoj godini dobio je špansku nacionalnu nagradu za kompoziciju Pet komada za djecu.

Koncert za Aranhues se sastoji iz tri stava, čuven je i mnogo puta obrađivan njegov drugi stav – adagio, za čije komponovanje ga je nadahnulo bombardovanje Gernike 1937. godine.

Španski kralj Huan Karlos I proglasio ga je 1991. markizom od vrtova Aranhueza.

Hoakin Rodrigo (Joaquín Rodrigo Vidre) je bio španski kompozitor i pijanista. Njegovo najpoznatije muzičko djelo je Koncert za Aranhues (Concierto de Aranjuez).

U Barseloni je 1940. godine premijerno izvedeno njegovo najpoznatije djelo, Koncert za Aranhues, za gitaru i orkestar, primjer ličnog muzičkog izraza i djelo koje je steklo međunarodnu slavu.

Hoakin Rodrigo je umro u Madridu 6. jula 1999., dvije godine nakon smrti svoje žene. Viktorija Kami je bila njegova nerazdvojna saputnica i najvažnija saradnica na svim poljima kompozitorskog rada.

Pročitano 3068 put(a)

Back to top