sreda, 30 oktobar 2013 12:50

Stivi Vonder (Stewie Wonder)

Autor:

Rođen je u Sagivanu, u Mičigenu, vid je izgubio ubrzo poslije rođenja. Naučio je da svira harmoniku, klavir i bubnjeve sa devet godina. Već od deset godina, njegovo pjevanje i druge muzičke vještine bile su poznate u cijelom njegovom komšiluku, a kada se porodica preselila u Detroit, impresionirao je odrasle svojim talentima i postao poznat vlasnicima Motown Records-a koji su mu dali ugovor za snimanje kada je napunio dvanaest godina.

Dostignuća

Prvi njegov nacionalni hit je: "Nadohvat ruke." Zatim su uslijedili, "Sve je u redu", "Jednom u životu", "Moja Cherie amour", "Potpisano, zapečaćeno, dostavljeno", "Tvoj sam" i "Ako me stvarno voliš".

Studirao je klasični klavir, a kasnije muzičku teoriju. Početkom 1967. godine počeo je da piše od sopstvenog materijala. Autor je “Klovnovih suza”.

U ranim sedamdesetim, Wonder je imao turneju sa Rolling Stonesima i napravio je velike hitove sa pjesmama "Sujevjerje" i "Ti si sjaj u mom životu". Sredinom sedamdesetih njegov album "Pjesme u ključu života" osvojio je vrhove top lista za 14 nedjelja. To uključuje proboj hitova "Volio bih", "Gospodin vojvoda", "Poslednji raj".

Stivenove pjesme su izvodili i drugi umjetnici kao što su Eric Clapton, Barbara Streisand, Marc Anthony, Mary J. Blige, John Mellencamp, i Red Hot Chili Peppers.

Tokom života, Stivi Vonder je dobio 25 Gremi nagrada, kao i Gremi nagradu za životno djelo 1996. godine. Dobio je i Oskar 1984. godine za hit  "Samo sam te zvao da ti kažem da te volim" iz filma "Žena u crvenoj haljini". 1989. godine primljen je u Rokenrol Kuću Slavnih. Godine 1999. postao je najmlađi pohvaljen od Kenedi centra počasti.

Primljen je u Kuću poznatih tekstopisaca 2002. godine, a 2004. godine je osvojio Johnni Mercer nagradu kao životno priznanje izuzetnog stvaralaštva.

2005. godine, Kongresna biblioteka je dodala Vonderov dupli album "Pjesme u ključu života" u Nacionalni Registar Zvuka, koji uključuje snimke koji su kulturno, istorijski ili estetski važni.

Opširnije na sajtu: http://www.steviewonder.net/ ; http://www.steviewonder-unofficial.com/


Priredila: Marina Vujačić

Izvor: http://www.invalidnost.net/baza-znanja/biografije-poznatih-licnosti-sa-invaliditetom/stewie-wonder-13-maj-1950

Pročitano 7212 put(a)

Back to top