sreda, 30 oktobar 2013 12:52

Helen Adams Keler (Helen Adams Keller) - 27. jun 1880. - 1. jun 1968

Autor:

Rođena je u mjestu Taskumbiji u Alabami, SAD 27. juna 1880. godine. Sa devetnaest mjeseci je preležala težak encefalitis i zadobila je potpuno oštećenje vida i sluha, zbog toga joj je u prvim godinama života bio spriječen razvoj govora. Helen Adams Keler je američka književnica i autorka poznata po tome što je od ranog djetinjstva imala potpuno oštećenje vida i sluha. Nakon dugotrajnog procesa uspjela je da se sporazumijeva s okolinom i završila je školu.

Dok su druga djeca učila da govore, ona je živjela u sopstvenoj tišini i tami. Sa sedam godina dobila je njegovateljicu, Eni Mensfild Saliven, koja je neopisivom požrtvovanošću i strpljivošću postigla ono što do tada nije uspelo ni Heleninim ljekarima. Eni Mensfild Saliven je naučila djevojčicu da GOVORI (znakovni jezik)! Eni je sa nevjerovatnim strpljenjem, djevojčicu naučila pojedinim slovima i to samo dodirom dlanovima i prstima, zatim je učila da govori i razumije glasne zvuke, dodirivanjem usana i grla. Djevojčica je osjetila izazov napredovanja i komunikacije te je napredak postao nezaustavljiv. Svaki novi dan sa njegovateljicom značio je novu lekciju, novu pobjedu i korak ka izlasku iz tame.

Nakon toga u rekordnom roku savladala je Brajevu azbuku i počela sama da piše duža pisma. Sve više je Helen pokazivala svoju intelektualnu nadarenost i želju za sticanjem znanja, pa je poslije mjesec dana naučila dvadeset jednu riječ, a nakon jedne godine devetsto riječi u ručnom alfabetu. Uskoro je naučila da čita Brajeva slova i na taj način pisala je duža pisma.

Dostignuća

 Helen Keler je diplomirala na specijalnom obrazovanju za osobe s invaliditetom. Zbog toga je postala jedna od najpopularnijih ikona američke popularne kulture i simbol osoba s invaliditetom. Helen Adams Keler je bila poznata i po svom zalaganju za socijalizam i jedna od osnivača ACLU (American Civil Liberties Union - Američko Udruženje za ljudska prava).

Kada je imala četrnaest godina dotadašnja obuka je zamijenjena sistematskom školskom nastavom, a sa osamnaest godina je primljena u redovnu gimnaziju. Eni je ni tada nije napustila, nego joj je bila od velike koristi u njenom daljem obrazovanju. Redovno je Helen pratila u školu, sjedjela pored nje za vrijeme nastave i pisala joj predavanja na dlan. Uz takvu podršku i pomoć Helen je mogla odlično savladati gradivo i sa devetnaest godina upisala je književnost i istoriju. Helen je pored toga što je diplomirala naučila četiri jezika, postala književnica i inspektorka zavoda za razvoj djece s invaliditetom, vrsna jahačica, plivačica, jedriličarka i biciklistkinja.

 Uživala je u šalama i duhovitostima Mark Tvena čitajući ga vrhovima prstiju. Enriko Karuzo je "izlio svoj zlatni glas" na njen dlan. Jaša Hajvec, virtuoz na violini, svirao je specijalno za nju, dok je ona prstima lagano dodirivala njegov instrument. Tako da su se i poznati trudili da provedu malo vremena sa njom i da nešto od nje nauče. Helen Adams Keller je umrla 1968. godine u 87. godini, a danas se spominje u cijelom svijetu sa najvećim priznanjem i divljenjem. Helen do svoje smrti nije prestala da pomaže osobama s invaliditetom.

Najpoznatija djela Helen Adams Keller (Sva njena djela bila su autobiografska):

“The Story of My Life” (Priča mog života)1902, by Helen Keller
“Optimism” (Optimizam) 1903, by Helen Keler
“The World I Live In” (Svijet u kojem živim)1908, 2004 NYRB Classics 2004.
“Light in my Darkness” (Svjetlost u mojoj tami), 1927, 2000, 2nd Edition, Chrysalis Books.
 Njene knjige su vrlo brzo postale primjer istrajnosti i otpornosti na moguće teškoće života.

Opširnije:

 http://www.notablebiographies.com/Jo-Ki/Keller-Helen.html

 http://gardenofpraise.com/ibdkell.htm

 http://www.helenkellerbirthplace.org/helenkellerbio/helen_keller_birthplace2_bio.htm


Priredila: Marina Vujačić

Izvori:

http://serbianforum.org/knjizevnost/191931-helen-keller.html
http://www.invalidnost.net/baza-znanja/biografije-poznatih-licnosti-sa-invaliditetom/helen-adams-keller-27-juni-1880-1-juni-1968 ; http://www.biografiasyvidas.com/biografia/k/keller_helen.htm

Pročitano 6163 put(a)

Back to top