utorak, 20 jun 2017 10:47

Hranitelj i za dijete s invaliditetom

Autor:

Jedna hraniteljsak porodica odlučila je da uzme dijete s invaliditetom, koji ima autizam. Porodica Balint je specilizovana hraniteljska porodica. Supružnici Miroslav i Marija prije tri godine u svoj dom na Zvezdari u Beogradu primili su tada 40 dana starog Zorana. Rečeno im je da doktori sumnjaju da mališan boluje od autizma. Dječakova baka, majka i tetka boluju od autizma, kako su naveli u saopštenju. To Mariji i Miroslavu nije bila informacija od velikog značaja. Niti je ona nešto mijenjala njihovu odluku.

Molili smo se zbog dječaka da doktori griješe, ali smo bili svjesni da su izgledi mali - govorila je Marija u saopštenju. To je bila realnost od koje nijesmo želeli da samo okrenemo glavu. Zaljubili smo se u njega na prvi pogled i željeli smo da mu pružimo topli dom i ljubav-govorili su roditelji.

U godinama koje su uslijedile, nažalost, ništa se nije dogodilo što je poreklo ljekarska predviđanja. Zoran do danas nije progovorio. Često je zamišljen, dekoncentrisan. Takođe, ljekari su davali male šanse mališanu da će prohodati. Ali tu nisu bili u pravu. Poslije 18 mjeseci Zoran je napravio prvi korak - osmijeh se razvukao preko Marijinog lica. Danas je pravi mali zvrk. Skače sa kreveta na krevet, pentra se po radijatorima, zavlači se ispod stola. Miroslav i Marija ne mogu da imaju svoju djecu, te zato svu ljubav daju Zoranu. Oboje su se jako vezali za mališana, a svjesni su da će on jednog dana otići iz njihove porodice.

Znamo i suprug i ja da će uskoro otići. Ali nije čovjek mašina. Veže se za psa, a zamislite koliko može da se veze za dijete, za jedno tako divno biće - kaže Marija Balint. Međutim, povratak kod njegove biološke majke biće postepen. U početku će nekoliko dana nedjeljno provoditi kod nas, a onda ćemo ga posjećivati svakodnevno i polako smanjivati broj odlazaka.

Porodice iz kojih potiču ova djeca obično se "vrte" u začaranom krugu siromaštva, nezaposlenosti, neobrazovanja i socijalne patologije. Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politku iz decembra prošle godine u Srbiji ima oko 3.800 porodica koja brinu o 5.500 tuđe dece. To su odlični rezultati, pogotovo ako se zna da je kurs za hraniteljsku porodicu pohađalo više parova nego što ima djece - kažu u Ministarstvu. Međutim, problem je što rijetko ko želi da primi djecu s invaliditetom. Tek malo više od 15 odsto djece s invaliditetom bude predato na brigu u hraniteljske porodice. Ova djeca su zahtjevnija i hraniteljima su potrebne dodatne vještine kako bi u svoj dom mogle da prime djecu s invaliditetom. Tokom prošle godine osamdeset petoro djece s invaliditetom smješteno je privremeno u hraniteljske porodice. Nedovoljno. Osim njih, u naručje hranitelja otišlo je osamdeset šestoro djece s invaliditetom-navedeno je u saopštenju.

Kako saznajemo u Srbiji postoje četiri centra za porodični smještaj djece - u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Ćupriji.

Originalan tekst pogledajte ovdje.

Pročitano 1807 put(a)

Back to top