četvrtak, 03 januar 2019 20:59

Italijan usvojio djevojčicu s Daun sindormom

Autor:

Dok se u Crnoj Gori i dalje preporučuje abortus kada se na osnovu medicinskih indikacija pretpostavlja da će se roditi dijete s Daun sindromom, u drugim zemljama gdje ljudi mnogo žele imati sopstvenu djecu, ili usvajati i odgajati drugu, najčešće napuštenu.

Da ovo nije samo obična rečenica, već istinita priča u nastavku slijedi tekst o Luki I Albi.

On je Italijan, homoseksualac, katolik, nema partnera i oduvijek je maštao da postane otac.

Prije 18 mjeseci u život četrdesetjednogodišnjeg (41) Luke Trapanezea ušla je mala Alba i ispunila mu životnu želju. Jula 2017. prvi put je držao u naručju.

“Od prvog trenutka sam znao da će ona biti moja ćerka”, rekao je Luka i dodaje da je tada osjetio “neizmjernu sreću”.

U početku je htio da usvoji dijete zajedno s bivšim momkom, ali pošto su raskinuli poslije 11 godina, plan je propao. Zakon nije dozvoljavao usvajanje samcima. Početkom 2017. zakon je promijenjen i Luka se odmah registrovao kao kandidat za usvojitelja.

“Rekli su mi da mogu da usvojim bolesno, dijete s invaliditetom ili dijete sa poremećajem ponašanja. Dijete koje su druge porodice odbile”, rekao je Luka.

Zajedno s bivšim momkom, u Napulju je osnovao humanitarnu organizaciju za osobe s invaliditetom. Organizovao im je kurseve kuvanja i odlaske na pozorišne predstave. Zbog toga je bio siguran da će moći da brine o djetetu s invaliditetom.

U julu 2017. stigao je dugo očekivani poziv. Djevojčica se zove Alba i ima Daun sindrom, a odbilo ju je više od 20 porodica.

“Nisam mogao da zadržim radost. Odmah sam pristao”, priča Luka.

Od tada su zajedno. Mala Alba ima jak karakter i zna da bude tvrdoglava, ali on svakako uživa u ulozi oca.

“Najradije bi se po cio dan igrala, jela i plesala. Voli da bude među ljudima, zbog toga često idemo u park ili muzej”, otkrio je Luka.

O svom životu s Albom napisao je knjigu: “Rođena za tebe” (Nata per te).

 

Izvor: Cafe del Montenegro

 

Pročitano 2928 put(a)

Back to top