sreda, 19 oktobar 2022 10:20

Neprihvatljiva degradacija osoba s invaliditetom

Written by

 Građanska inicijativa 21. maj apeluje na odgovorne u Građanskom pokretu Ura da povuku iz dalje upotrebe svoj političko, propagandni spot u kojem je, ističu, prisutan neprimjeren i neprihvatljiv pristup prema osobama s intelektualnim invaliditetom.

„Odgovorno je i važno odustati od daljeg korišćenja tog spota dok se ne izmijeni njegov dio koji je sporan sa aspekta ljudskih prava jer je prisutno omalovažavanje i dovodi se u pitanje zaštita integriteta ličnosti.”, ističu iz GI.

Već su, dodaju, reagovali aktivisti Pokreta osoba s invaliditetom i brojni roditelji i članovi porodica djece i odraslih osoba s neuro-vegetativnim problemima koji su povrijeđeni zbog dijela sadržaja političkog spota kojim se ne doprinosi pravilnom razumijevanju invaliditeta i društvenom prihvatanju osoba s invaliditetom.

„Na dati način, doprinosi se širenju predrasuda koje po pravilu ograničavaju inkluziju i kvalitet života svake osobe”, ističe GI 21.maj.

Iznenađeni su, kažu, činjenicom da nije reagovao i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković čije bi oglašavanje pomoglo da se diskusija o ovom pitanju nepotrebno ne politizuje.

„Slobodni i pošteni izbori su ključni za održivu i funkcionalnu demokratiju a sloboda izražavanja predstavlja važno ljudsko pravo koje je neophodno za demokratsko društvo. Politički govor koji se ispoljava tokom izbornih procesa treba biti korektan i utemeljen jer se njime utiče i na formiranje stavova građana o pitanjima od javnog značaja. Ograničenje slobode izražavanja je legitimno samo onda kada je pracvno i zakonski utemeljeno, a predmetni spot direktno dovodi u pitanje međunarodne standarde na koje se obavezala i naša zemlja”, ističu oni.

Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom jasno promoviše da svaka osoba s invaliditetom ima pravo na poštovanje fizičkog ili mentalnog identiteta na osnovu jednakosti s drugima.

Takođe, ova Konvencija, koju je ratifikovala i Crna Gora, zabranjuje govor mržnje i omalovažavanje  osoba s invaliditetom koji se smatraju i oblikom diskriminacije.

 

Izvor: portal CDM

Priredio: Ivan Čović

 

Pročitano 626 put(a)

Back to top