petak, 09 decembar 2022 11:09

OSI bez plata i pred otkazom, u Zavodu ćute

Written by

„Imamo saznanja da se ista politika ne sprovodi prema svima, tako da ima poslodavaca kojima su isplaćeni određeni iznosi, što je svakako dobro za ove poslodavce, ali je neprihvatljivo da Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) tako postupa“, kaže Marina Vujačić.

ZZZCG skoro godinu dana kasni s isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, zbog čega mnogima prijete otkazi, a u toj instituciji odbijaju da odgovore zašto se to dešava. Samo Udruženju mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) Zavod duguje oko 107.000 eura, a direktorica te organizacije Marina Vujačić kaže da se neprihvatljivo dugim kašnjenjem u isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, „izazvanim potpunom neodgovornošću i neradom Zavoda za zapošljavanje", nanosi direktna šteta osobama s invaliditetom, ali i njihovim poslodavcima, kako trenutnim, tako i potencijalnim.

„Naime, sada već više od 11 mjeseci Zavod kasni u isplatama subvencija, kako zarada, tako i za asistenciju u radu i za opremu i prilagođavanje radnih mjesta. Međutim, imamo saznanja da se ista politika ne sprovodi prema svima, tako da ima poslodavaca kojima su isplaćeni određeni iznosi, što je svakako dobro za te poslodavce, ali je neprihvatljivo da Zavod tako postupa. Na ovaj način sprovodi se negativna kampanja, koja produbljuje i podstiče ionako dominantno negativne stavove o osobama s invaliditetom koje su na tržištu rada, a o tim stavovima je upravo svjedočio i prethodni direktor Zavoda Goran Folić“, kazala je Vujačić.

U Ministarstvu nezainteresovani za primjenu zakona

Prema riječima Marine Vujačić, Ministarstvo rada i socijalnog staranja ne pokazuje nikakav vid interesovanja za praćenje primjene zakona.

„Zbog takvog odnosa nadležnih, kao i više puta do sada, ostajemo sami u borbi za svoja prava. Takođe, nemamo informaciju kada će novi zakon biti usvojen i upućen na dalju proceduru, posebno imajući u vidu da je taj proces odugovlačen godinama i da traje nevjerovatnih sedam godina. Uz sve to, u izbornoj godini i politički nestabilnoj situaciji ostaje neizvjesno do kada će sve ovo trajati, posebno imajući u vidu obimnost dokumentacije i činjenicu da je sigurno potrebno više vremena čak i onima koji bi posvećeno radili ovaj posao, zbog čega je jasno da su pravni postupci jedini mehanizam borbe“, kazala je Vujačić.

Na taj način, kako je dodala, demotivišu se same osobe s invaliditetom jer i nekima od njih kasne zarade od strane poslodavaca, od kojih neki i nijesu u mogućnosti da redovno izvršavaju svoje obaveze prema zaposlenim OSI.

„Dodatno, obeshrabruju se i predstavnici organizacija osoba s invaliditetom da sprovode aktivnosti promocije Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja lica sa invaliditetom, kako bi podstakli što veći broj poslodavaca da zapošljavaju OSI. Konkretno, našem Udruženju Zavod duguje skoro 107 hiljada eura, a nema ni naznaka kada će ta sredstva biti isplaćena. Zbog toga ćemo, ukoliko nam se sva sredstva ne isplate do kraja godine, podnijeti tužbu protiv Zavoda i tražiti naknadu štete. Svakako, mi smo samo jedan od velikog broja poslodavaca kojima Zavod duguje sredstva, a znamo da ima i onih koji su otkazali ugovore o radu zaposlenim OSI, ili im, jednostavno, nakon isteka ugovora potpisanog na određeno vrijeme isti nijesu produžili. Na taj način brojni poslodavci nijesu ni pružali nikakav vid obrazloženja osobama s invaliditetom zašto neće potpisati novi ugovor“, rekla je Vujačić.

Iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) nijesu odgovorili na pitanje „Dana" zbog čega kasni isplata subvencija za zapošljavanje OSI.

Izvor: Portal Dan

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 319 put(a)

Back to top