utorak, 25 april 2017 14:32

“Svi smo jednaki" - kada će moći da se skinu navodnici?

Autor:

U praksi, osobe s invaliditetom nemaju iste mogućnosti za rekreacijom kao osobe bez invaliditeta. U Beogradu ne postoji nijedan park - teretana na otvorenom gdje bi mogli da treniraju. Često su zbog toga prinuđeni da ostanu u svojim kućama ili stanovima. Najčešći razlog zbog čega osobe s invaliditetom ostaju u svom domu je strah od neprihvatanja okoline.

Slobodan Marčetić, fitnes instruktor želio je da omogući osobama s invaliditetom da treniraju. Najteže je doći do njih, jer su često zatvoreni u svojim stanovima, ne viđjaju se na ulicama, medijima. Sport je jedan od načina koji osobama s invaliditetom može dati određenu slobodu. Projektom “Svi smo jednaki”, Slobodan pristupa svakoj osobi s invaliditetom individualno. Pojedinačno prilagođava treninge u zavisnosti od stepena invaliditeta. U tome se i jedino razlikuje trening od osoba koje nemaju invaliditet. Rastko Jokić je prvi Slobodanov učenik.

Zajednički trenizi su krenuli krajem prošle godine, i od tada se javila potreba da ova ideja dođe do što većeg broja ljudi. "Bilo je lakše u toliko što je Rastko već znao svoje mogućnsoti u teretani i van nje", ističe Slobodan.

To traje do današnjeg dana, a broj zainteresovanih se postepeno povećava.  Rastko je osoba sa fizičkim invaliditetom. Odrastanje nije bilo lako. U to vrijeme o tome se nije puno pričalo i nije naišao na razumijevanje okoline. Kasnije je odlučio da se bavi streljaštvom. Prva adresa mu je bila Paraolimpijski savez. Shvatio je  da mu ova disciplina odgovara i odlučio da joj se posveti. Nije mu teško  bilo da priča o situacijama, teškim trenucma kroz koje je prolazio. Smatra da je o tome važno govoriti onima koji u ovom trenutku prolaze kroz slične faze, kako bi to prebrodili na sto lakši način.

U to vrijeme nije mogao ni da pretpostavi da će jednog dana postati paraolimpijac, i zahvaljujuci streljaštvu obići Evropu i osvojiti brojna priznanja.

“I upravo u toj Evropi mogao je da vidi u kojoj mjeri je razvijena svijest kada su u pitanju prava osoba s invaliditetom. Kada osoba s nvaliditetom izrazi želju za bilo kojim sportom, njoj je neizmjerno lakše da se priključi timu, nego u nasoj zemlji. Gotovo svaki sport je prilagođen osobama s invaliditetom, sve im je dostupnije, postoje više centara za treninge, udruženje. Kod nas je to svedeno na individualni napor i trud svake osobe. I tamo se može reći da smo svi jednaki”.

I to je cilj projekta “Svi smo jednaki". Doći do što većeg broja ljudi i motivisati ih da prevaziđu predrasude okoline. "Najveća prepreka osoba sa invaliditetom je zapravo nedostatak samopouzdanja", ističe ovaj uspješni paraolimpijac.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: www.b92.net

Pročitano 1378 put(a)

Back to top