ponedeljak, 03 jul 2023 12:19

Oko 14.000 birača nije moglo da glasa na lokalnim izborima u Engleskoj

Written by

„Oko 14.000 birača nije moglo da glasa na lokalnim izborima u Engleskoj zato što nisu priložili ličnu kartu, u skladu s novim zakonom“, saopštila je izborna komisija.

„Kako se navodi, preliminarni nalazi ukazuju na to da je veća vjerovatnoća da osobe s invaliditetom i nezaposleni nisu mogli da glasaju zbog zakonskih izmjena“, prenosi Rojters.

„Neki ljudi nisu mogli da glasaju na biračkim mjestima zbog zahtjeva, a znatno više njih jer im je nedostajala tražena legitimacija”, rekao je Kreg Vestvud (Craig Westwood) iz izborne komisije.

On je dodao da je, od glasača koji su izašli na biračka mjesta, 0,7 odsto njih prvobitno odbijeno, ali dvije trećine birača se kasnije vratilo da glasa.

Među onima za koje je zabijeleženo da su odbijeni na biračkom mjestu, 70 odsto nije donijelo nikakvu legitimaciju, a 30 odsto je donijelo tip legitimacije koji nije prihvaćen.

„Po novom zakonu, glasači u Engleskoj su morali da prvi put daju ličnu kartu s fotografijom prilikom glasanja, a vlasti su saopštile da je to neophodno za borbu protiv izborne prevare.“

Međutim, opozicioni političari i aktivisti su kritikovali novi zakon, rekavši da je njegova namjera da se suzbije izlaznost, kao i da je veća vjerovatnoća da će pogoditi siromašnije ljude, etničke manjine i mlade koji su manje glasaju za vladajuću Konzervativnu partiju.

Takođe su naveli da je, generalno, u Velikoj Britaniji zabiljeležen mali broj izbornih prevara.

Izvor: portal politika.rs

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 301 put(a)

Back to top