petak, 28 jul 2023 09:42

VUJAČIĆ: NOVI SAZIV SKUPŠTINE SE MORA POSVETITI RAZVIJANJU DUHA PRAVOG PARLAMENTARIZMA KAKVOG IMAJU SVA RAZVIJENA DRUŠTVA

Written by

Marina Vujačić, izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), juče je bila gošća emisije Boje jutra, koja se emituje na TV Vijesti

Ona je, odmah na početku pregleda štampe, a što se tokom dana i potvrdilo, izjavila da ne očekuje da se na jučerašnjoj sjednici Skupštine riješi mnogo toga, osim što će se, samo, verifikovati mandati.

Međutim, dodala je, dobro bi bilo da, konačno, počnemo dobijati formu pravog parlamentarizma, koju trebaju imati sva razvijena društva, s akcentom na kontrolnu ulogu izvršne vlasti.

„Ne očekujem, dakle, više od onog što je obećano u predizbornoj kampanji. Ali, kao što znamo, brojne teme budu samo dio predizborne kampanje, eventualno, tokom pregovora o formiranju vlasti se par puta pomenu, no, tokom vršenja vlasti, tj. trajanja mandata - mnoge od njih budu zapostavljene, ili na potpuno neadevatan način adresirane“, izjavila je, gostujući u Bojama jutra, Vujačić

Prema njenom mišljenju, to se najbolje moglo vidjeti u slučaju EU integracija.

„Iz razloga što mi, više, uopšte ne znamo gdje smo, kada su ovi procesi u pitanju, od ovog neorganizovanog haosa, što ne znači ni da bi bilo bolje i da je haos organizovan“, konstatovala je Vujačić

Parlament bi se, nastavila je, dalje, izvršna direktorica UMHCG, morao posvetiti izbornoj reformi, „jer mi još uvijek biramo partije, a ne pojedince“, kao i da će ona biti prava kada Crna Gora, konačno, dobije otvorene liste. 

Vujačić smatra i da nije dobra apsolutna većina, te da je dobro što je, kao u nekom proteklom periodu, nemamo.

Ona je istakla i da bi se partije, zbog niske izlaznosti - koja je obilježila protekle parlamentarne izbore - trebale zapitati šta su građanke i građani pokazali da misle o političkim procesima u Crnoj Gori. 

Izvršna direktorica UMHCG je ocijenila i da bi svi narodi i narodnosti Crne Gore trebali biti zastupljeni u vlasti, ali ne i svi njihovi predstavnici koji su, kako kaže, svojim postupcima, djelima, (ne)činjenjem i stavovima diskvalifikovali sami sebe.  

Komentarišući „dopunu‟ principa, koje je svim partijama ponudila Evropa sad (ES), Vujačić je istakla i da je apsurd što se neke partije, u ovom slučaju Bošnjačka stranka (BS), zalažu za, kako su saopštile, njihov poboljšanje uvrštanjem poštovanja Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravima osoba s invaliditetom, adekvatnijim učešćem žena u vršenju vlasti i pitanjima rodne ravnopravnosti, borbi protiv govora mržnje i slično. 

„Crna Gora je Konvenciju o pravima OSI ratifikovala prije 14 godina. Ona je, odavno, morala biti princip, spram kojeg bi se i usklađivali zakoni i javne politike. Jer, iskreno, a na osnovu onoga što sve ovo vrijeme gledamo i čemu svjedočimo, tom logikom, poštovanje svakog zakona bi se moralo dodati kao princip. A onda bismo mogli imati resora, koliko i nadležnih za sprovođenje zakona“,  pojasnila je ona. „Tom logikom su se i ranije formirale Vlade, pa su često bile preglomazne, u zavisnosti od ambicija pojedinih političara da zauzmu ministarske pozicije, iako nije prihvatljivo za Crnu Goru da ima toliko administracije‟, naglasila je ona. 

Osvrnuvši se na rad prethodne Vlade, Vujačić je, kao i više puta do sada, ponovila da ona nije usvojila ni jedan novi zakon koji je usklađen s Konvencijom.

Vujačić je primijetila i da mi, danas, imamo jako malo zvaničnih informacija od Ministarstva rada i socijalnog staranja o tome da li i šta se sve radi po pitanju ostvarivanja zagarantovanih prava OSI. 

„Nisu, naime, sazvali niti održali nijednu konsultaciju sa reprezentativnim organizacijama osoba s invaliditetom, iako su, u skladu s Konvencijom - na koju se ta ista partija, sada, poziva, a koja, ujedno, drži taj resor - to dužni da (u)rade. Mi, takođe, nemamo formiran Savjet za prava OSI, kao institucionalni mehanizam saradnje Vlade i OOSI, a ukinut je i Direktorat za zaštitu od diskriminacije OSI“, podsjetila je Vujačić.

Izvršna direktorica UMHCG je, na kraju, prokomentarisala i jučerašnju, tematsku sjednicu (o turizmu) Vlade u tehničkom mandatu, koju je okarakterisala kao „eksurziju“. 

„Meni je sve to juče, zaista, djelovalo kao da je Vlada krenula na eksurziju, po završetku svog mandata, pa to želi ovjekovječiti. Besmisleno je, definitivno, krajem jula govoriti o turizmu i turističkoj sezoni, organizujući tematsku sjednicu. To je trebalo raditi u pripremi sezone, a ne sada“, kategorična je Vujačić.

Ona je otkrila i da organizacija na čijem je čelu, u avgustu, neće odmarati, već raditi punom parom.

UMHCG neće odmarati, jer je nekoliko ministarstava, iako su po Zakonu o NVO to bili dužni uraditi do 1. marta, raspisalo konkurse krajem jula.

„To znači da kada Vlada, uveliko, bude odmarala, mi ćemo pripremati predloge projekata, kako bi mogli nastaviti svoj djelovanje. Jer se kao NVO, finasiramo od projekata i donacija“, objasnila je ona.

To, upozorava Vujačić, nema nikakve svrhe, jer će ta sredstva biti raspodijeljena tek krajem, ili na samom kraju, ove budžetske godine, a neki resori ni za prošlogodišnje, i konkurse raspisane prije dvije godine, još uvijek nisu donijeli odluke. „Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), na primjer, još nije donijelo odluke za dva javna poziva, a Ministarstvo kulture i medija to nije uradilo dvije godine“, navela je ona. 

Ovakvi postupci, zaključila je Marina Vujačić, izvršna direktorica UMHCG, samo pokazuje koliko je Vladi stalo do javnih politika jer se one sprovode, upravo, finansiranjem projekata koje podnose NVO. 

Pripremio: Milovan Marković

Izvor: TV Vijesti

Pročitano 712 put(a)

Back to top